Nicolae Ciucă, veste pentru toată România! Premierul e de neclintit. Ultimă oră

Sursă: Facebook, Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a dat marea veste. Toată lumea aștepta acest lucru. Care este adevărul despre gazele din țara noastră și ce ar urma să se întâmple în această iarnă? Informații de ultimă oră de la Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a dat vestea momentului pentru România. Șeful Executivului a vorbit despre situația gazelor la nivel național, dar și despre modul în care ar putea arăta această iarnă.

Nicolae Ciucă îi asigură pe români că țara noastră are suficient gaz pentru iarna 2022-2023. Referitor la măsura venită din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind reducerea gazului cu 15%, premierul susține că aceasta este doar una de precauție și că este nevoie de menținerea solidarității la nivelul UE.

În cazul României însă, lucrurile arată foarte bine, cel puțin acum. Țara noastră a depășit miercuri 1600 miliarde de metri cubi în depozite, iar planul de energie prevede ca România să ajungă la data de 1 noiembrie la 80% din capacitate în privința depozitelor de gaz.

„La sfârșitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut. Ca atare nu există în momentul de față (…) niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul pentru iarna 2022 – 2023”, a mai spus Ciucă.

România are suficient gaz pentru iarna 2022-2023

Premierul a mai adăugat că principala preocupare a României rămâne asigurarea resurselor necesare de gaz, dar și de cărbune pentru această iarnă.

„Pe moment, preocuparea noastră este să ne asigurăm resursele necesare și de gaz, și de cărbune, pentru a putea să avem energie la iarnă.

Nu este deloc lipsit de relevanță ca exploatările de lignit să poată să extragă și să depoziteze cât mai mult, să nu ne mai întâlnim cu situația de anul trecut când în depozite aveam o cantitate care ne asigura funcționarea centralelor de cărbune de la CEO Oltenia 3 la 5 zile maxim”, a spus Nicolae Ciucă.

El a făcut referire și la efectele vremii asupra actualei situații. Nicolae Ciucă susține că seceta poate afecta producerea de energie electrică hidro și iarna. De asemenea, poate fi afectată și producția de energie electrică eoliană, având în vedere temperaturile actuale.

În cazul cărbunelui în schimb, premierul susține că este necesar ca acesta să existe pentru ca ritmul de producție al energiei să poată fi menținut.

Nicolae Ciucă, despre efectele secetei asupra producției de energie

„Pe de o parte, seceta poate să afecteze producerea de energie electrică hidro și iarna, care poate să afecteze producția de energie electrică în mod deosebit cea eoliană pentru că sub o anumită temperatură energia obținută din eolian nu mai vine, pentru că nu mai funcționează, iar cea de cărbune, dacă nu avem cărbune este foarte greu să menții un ritm de producție a energiei la capacitatea pe care o au termocentralele în momentul de față”, a mai spus premierul.

În ceea ce privește funcționarea hidrocentralelor, Nicolae Ciucă susține că în prezent nu există niciun fel de problemă aici. Pe de altă parte, nu este exclus ca problemele să apară, din cauza secetei.

„Nu există foarte mult optimism pentru ca ea să se mențină la acest nivel. Dacă perioada de secetă va mai dura producția va scădea”, a mai punctat acesta.