La consultările purtate cu șefii principalelor bănci din România vineri, premierul Nicolae Ciucă a precizat că la nivelul Guvernului va fi creată o structură interministerială de dialog cu sistemul bancar.
El a subliniat faptul că este nevoie de un parteneriat real, în special având în vedere situația în care România se află. Printre discuțiile purtate, Nicolae Ciucă a vorbit și despre operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, derularea programelor guvernamentale de finanţare pentru susţinerea unor sectoare de activitate şi dezvoltarea proiectelor de debirocratizare şi digitalizare la nivelul administraţiei publice, alături de nevoia de capitalizare a companiilor româneşti.
„Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potenţialul de dezvoltare economică a României, acces la capital pentru mediul de afaceri şi susţinere în complementaritate cu zecile de miliarde de euro care vor intra în ţară în următorii ani, prin PNRR şi Programele Operaţionale. Pe lângă cele 30 de miliarde de euro – investiţiile pentru susţinerea reformelor din PNRR, avem 12 miliarde de absorbit din fondurile pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile pentru perioada 2021-2027, pentru care trebuie să primim avize pe Programe Operaţionale”, a spus premierul.
Totodată, Nicolae Ciucă a subliniat și importanța banilor europeni pentru România. El a mențonat că mediul de afaceri, IMM-urile, dar și fermierii au nevoie de acces la capital.
”Banii europeni vor susţine economia României, alături de instrumentele financiar-bancare. Mediul de afaceri, IMM-urile, fermierii români au nevoie de acces la capital. Vom crea o structură interministerială de dialog cu sistemul bancar, la nivel guvernamental, în subordinea premierului. Dorim să demarăm împreună cu sistemul bancar un program de educaţie antreprenorială, de business, de lucru cu băncile, prin care oamenii de afaceri români să înţeleagă şi să acceseze oportunităţile de dezvoltare oferite de accesul la capital”, a declarat Ciucă.
Un alt aspect abordat de premierul țării l-a reprezentatderularea programelor guvernamentale de finanţare şi a schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, industriei agro-alimentare, cu accent asupra creşterii competitivităţii şi performanţei economice.
Se dorește extinderea proiectelor de digitalizare
La rândul lor, oficialii bancari prezenți la discuții au precizat că este nevoie de extinderea proiectelor de digitalizare la nivelul administraţiei publice, atât în relaţia statului cu cetăţeanul, cât şi în cea dintre stat şi mediul de afaceri.
Potrivit sursei citate, semnătura electronică ar avea un rol foarte mportant în ceea ce privește optimizarea accesului la fluxurile de informaţii. Totodată, reprezentanți băncilor au mai adăugat și faptul că digitalizarea administraţiei reprezintă un punct important în PNRR, pentru care sunt alocate surse consistente de finanţare.
În ceea ce privește persoanele prezenta în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat de presă, din partea Guvernului au fost prezenți ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
De cealaltă parte, din partea Asociaţiei Române a Băncilor au fost la discuţii Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedinte al Consiliului Director ARB, Traian Halalai, preşedinte EximBank, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, membru Consiliu Director ARB, Dana Dima, vicepreşedinte Banca Comercială Română, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ion Stan, prim-preşedinte Alpha Bank România, membru Consiliu Director ARB, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Societe Generale, Roxana Hidan, director general adjunct OTP Bank România, Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank România, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB