Nicolae Ciucă oferă clarificări despre noua lege a pensiilor
Nicolae Ciucă oferă aceste clarificări în contextul în care, așa cum explică el, legea este una care afectează mulți oameni. El a precizat că, din cauza unei confuzii în cifre, „nu putem să ne ducem la oameni să le spunem, oameni buni, stiţi, am promis, dar nu se poate”. El a precizat că diferența dintre o anvelopă de 55 de miliarde și una de 25 de miliarde este o diferență uriașă.
Președintele PNL a precizat că partidul său își dorește legea care prevede majorările pensiilor. Totuși, el vrea să se asigure că cifrele nu sunt gresite.
„Nu poate să iasă cineva să vorbească despre Partidul National Liberal că s-a opus creşterii pensiilor, doamne fereşte. Am demonstrat practic că am crescut pensiile cu 40%, ultimele două dăţi în anul 2022. Cum am putea să ne gândim la chestiunea aceasta? Singurul lucru pe care am vrut să îl lămurim a fost diferenţa de cifre care s-a vehiculat în spaţiul public. Una este să vorbeşti despre o anvelopă de 55 de miliarde şi alta este să vorbim despre o anvelopă de 25 de miliarde. Nu putem să ne ducem la oameni să le spunem, oameni buni, stiţi, am promis, da nu se poate. Nu, am promis şi ce promitem se face”, a spus reprezentantul PNL.
Ciucă a trecut în revistă reușitele PNL
Pe de o parte, Ciucă a vorbit despre anul 2022. Atunci, spune el, PNL a asigurat „cea mai mare absorbţie de fonduri europene”.
„PNL s-a îngrijit în anul 2022, când şi-a asumat guvernarea şi au avut şi ministru la Fondurile europene, să facă cea mai mare absorbţie de fonduri europene 11,3 miliarde”, a spus el.
Liderul PNL a continuat în această direcție. El a punctat că decidenții din lumea politică nu își permit să stea pe loc în privința absorbţiei de fonduri.
„Astăzi când vorbim, din 54 de miliarde în 16 ani o cincime, 11,3 s-au reuşit într-un singur an, pe guvernarea liberală, şi premier şi ministru la fondurile europene. Am lăsat în valoare nominală la PIB 49 de miliarde de euro peste estimare, în 2022. Asta a însemnat seriozitate, asta a însemnat încredere, un dialog cu mediul de afaceri. (..) Nu ne permitem noi ca oameni politici, ca decidenţi să stăm pe loc”, a subliniat Ciucă.
Preşedintele PNL a vorbit și despre istoria de 148 de ani a partidului. Aceasta este, potrivit lui, „cel mai vechi partid din Uniunea Europeană”.
„S-a vorbit aici de entuziasm, că partidul nu mai are entuziasm. Aşa este, dar dincolo de entuziasm ne place să vorbim de istoria de 148 de ani a partidului şi să spunem că este cel mai vechi partid din Uniunea Europeană. Da, dar avem nevoie ca această istorie s-o transpunem şi noi în fapte şi să ne uităm care au fost valorile pe care l-a amintit dar şi nu are rost să le mai repet care au fost valorile PNL”, a completat el.
PNL a fost înființat în anul 1875. El a avut o contribuție semnificativă la istoria politică a României, cu o tradiție îndelungată și fiind un actor important în evoluția statului român modern.
Istoria PNL în România este strâns legată de procesul de modernizare și formare a statului român. În perioadele de după Primul și Al Doilea Război Mondial, dar și în timpul regimului comunist, PNL a fost desființat sau redus la statutul de partid minor.
Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, PNL a fost reactivat și a jucat un rol important în politica post-comunistă din România.