Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a mers în Republica Moldova şi a transmis un mesaj fără echivoc liderilor de la Chişinău. România este alături de ei şi îi va sprijini pe drumul anevoios, dar inevitabil, către Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă, vizită la Chişinău: România a devenit principalul investitor în Republica Moldova
Nicolae Ciucă se află astăzi, 23 martie, într-o vizită în Republica Moldova. Preşedintele PNL a subliniat din nou sprijinul ferm şi continuu pe care România îl acordă ţării vecine.
Bucureştiul susţine Chişinăul în parcursul său european, având în vedere că Republica Moldova s-a angajat să adere la Uniunea Europeană.
În acest context, liderul PNL a vorbit şi despre avantajele uriaşe pe care apartenenţă la UE le aduce. A oferit drept exemplu situaţia economiei din România.
„România a devenit principalul investitor în Republica Moldova. (…) Am vorbit în întâlnirile mele cu liderii europeni despre nevoia de parcurs a Republicii Moldova către Uniunea Europeană. (…)
În anul 2007, România avea 830 mld lei, cifră de afaceri. La sfârșitul anului trecut am ajuns la 2700 mld.
Am pornit cu un salariu minim de 390 de lei, astăzi salariul minim este de 3300, respectiv 4000 lei, în construcții”, a spus liderul PNL la Chişinău.
Nicolae Ciucă a pledat şi pentru echilibru şi stabilitate. Ne aşteaptă un an electoral extrem de complicat, în care se organizează inclusiv alegeri europarlamentare. Nu e nevoie de politicieni certăreţi, ci de unii echilibraţi, punctează liderul liberalilor.
„Este un an istoric pentru noi, avem alegeri europarlamentare, în care avem nevoie să ne păstrăm oamenii politici echilibrați, care n-au nevoie să arate cât de certăreți sunt”, a mai indicat Ciucă.
Nu este de joacă cu extremismul
La Chişinău, preşedintele PNL a purtat discuţii cu reprezentanţii organizației PNL Republica Moldova, dar și cu tinerii moldoveni din Chișinău, în cadrul Complexului Sociocultural Universitar „Nicolae Testemitanu”.
În faţa acestora, Nicolae Ciucă a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele curentelor populiste şi extremiste din prezent.
„Trebuie să începem să vorbim, să avem curajul să vorbim, să ne întoarcem în istorie şi să vedem ce s-a întâmplat în istorie când la putere au fost partidele extremiste, partidele populiste şi să ne asumăm această luptă împotriva populismului şi extremismului. (…)
Există vectori şi instrumente care permit exponenţilor acestor două curente (…) să le sucească minţile oamenilor şi să-i determine să schimbe percepţia şi să creadă în promisiunile false, deşarte cum că ei pot aduce bunăstare, prosperitate şi linişte. Nu este adevărat. (…)
Trebuie să ne asumăm acest lucru, pentru că, indiferent că vorbim de centru-dreapta sau de centru-stânga, au totuşi un teren comun, au medianele echilibrului, adică sunt la centru.
În vremuri grele şi complicate ne trebuie acest echilibru. Ne trebuie acea gândire prin care să realizăm care ar putea să fie consecinţele, efectele acţiunii sau inacţiunii noastre”, a afirmat şeful PNL.
Efectele guvernării liberale se simt direct în economie
El a amintit, în cadrul vizitei sale din Republica Moldova, şi de rezultatele bune înregistrate sub guvernarea PNL.
„La sfârșitul anului 2022, cu premier liberal, am ajuns la 77% absorbție a fondurilor europene, iar anul 2023 s-a închis cu 96% absorbție. Investiții străine directe, peste 10 mld euro, cea mai mare valoare.
Am menținut ritmul de creștere economică și am reușit să creștem PIB la 1483 mld euro, o creștere de aproximativ 80 mld euro într-un an. Am câștigat încrederea investitorilor. Asta face o guvernare liberală”, a mai spus preşedintele PNL.