Președintelui Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a început miercuri vizita oficială în Republica Cehă. Primul punct pe agenda sa a fost o întrevedere cu Miloš Vystrčil, președintele Senatului ceh.
Nicolae Ciucă, întrevedere cu președintele Senatului din Cehia
Vizita lui Nicolae Ciucă în Republica Cehă reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și în promovarea intereselor comune în contextul european și internațional.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme referitoare la aprofundarea cooperării dintre cele două țări și au identificat modalități de abordare comună a provocărilor geopolitice și economice la nivel internațional, care afectează atât România, cât și Republica Cehă.
Nicolae Ciucă a transmis că Miloš Vystrčil i-a adresat felicitări pentru recenta integrare a României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Acest aspect marchează un pas semnificativ pentru România în direcția consolidării relațiilor sale cu statele membre ale Uniunii Europene și a liberei circulații a cetățenilor.
Președintele Senatului și al PNL a subliniat, de asemenea, sprijinul oferit de Praga pentru integrarea deplină a României în spațiul european de liberă circulație, precum și în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
„Miloš Vystrčil transmite Bucureștiului felicitări pentru recenta integrare în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Atât președintele Senatului ceh, cât și conducerea Camerei Deputaților de aici m-au asigurat că Praga ne susține atât pentru integrarea deplină în spațiul european de liberă circulație, cât și în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică”, a transmis Ciucă, într-o postare pe Facebook.
Provocările generate de crizele globale trebuie transformate în oportunități de dezvoltare
Pe de altă parte, într-un mesaj video adresat participanților la o reuniune internațională desfășurată miercuri la București, Nicolae Ciucă a subliniat importanța României în regiune ca „un pilon de democrație și stabilitate”. Ciucă a insistat asupra necesității acțiunii rapide și realiste pentru a transforma provocările generate de crizele globale în oportunități de dezvoltare.
În mesajul său, Ciucă a evidențiat succesul României în reducerea decalajelor de dezvoltare în cadrul Uniunii Europene și eficiența în atragerea fondurilor europene pentru proiecte importante, de la infrastructură la investiții în sănătate și educație.
Acesta a marcat recenta integrare a țării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime ca pe un moment istoric și a exprimat determinarea de a face aderarea României la Schengen deplină cât mai curând.
Totodată, Ciucă a subliniat nevoia unei noi viziuni pentru România și a afirmat că reprezentanții clasei politice ar trebui să fie pionierii acestei schimbări. El a conturat o imagine a României viitoare ca fiind una cu instituții democratice solide, care oferă siguranță economică și socială, investește în inovație, tehnologie și în oameni și potențialul lor.