Nicolae Ciucă, vizită în Republica Moldova
Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), a făcut declarații importante în cadrul unei vizite în Republica Moldova, subliniind sprijinul acordat de România țării vecine prin diverse proiecte și fonduri.
În timpul vizitei, Ciucă a evidențiat că încă din 2022 România a pus la dispoziția Republicii Moldova un fond de 100 de milioane de euro. Acest fond este destinat proiectelor specifice stabilite la nivelul Guvernului și autorităților locale din Republica Moldova. De asemenea, a fost discutat un proiect de lege pentru finanțarea primăriilor din România care se înfrățesc cu comune din țara vecină.
Ciucă a subliniat că sprijinul acordat include și proiecte în dezvoltare precum interconectarea energetică, construcția și reabilitarea de poduri, dezvoltarea rețelei de gaze și conducte de apă.
„Discutăm de proiectele de interconectare unde sunt folosiţi şi bani europeni pentru construcţia de poduri, sunt 4 poduri care unele vor fi refăcute, altele se vor construi de noi şi sunt proiectele de dezvoltare a reţelei de gaze şi conductei de apă care vor fi dezvoltate şi susţinute financiar.
Ştiu că la nivelul companiei Transgaz există o colaborare foarte bună cu compania din R. Moldova şi sunt celelalte proiecte care sunt în derulare, pe ceea ce însemană partea aceasta de relaţionare a mediului de afaceri. Sunt activităţi care se desfăşoară în cadrul forumurilor economice (…) Tot ceea ce însemană sprijinul pe care îl acordăm R. Moldova este un sprijin pe care îl acordăm şi României”, a detaliat Ciucă.
România și Republica Moldova vor fi cu adevărat unite în cadrul UE
În ceea ce privește capacitățile de apărare ale Republicii Moldova, Nicolae Ciucă a menționat că aceasta este un partener NATO și beneficiază de un program de sprijin și asistență din partea României. Există, de asemenea, discuții pentru creșterea capacității de reziliență a Republicii Moldova.
„Republica Moldova este stat partener al Alianţei Nord-Atlantice şi este într-un program de sprijin şi asistenţă nemijlocită pe relaţia dintre ministerele Apărării din România şi R. Moldova. Ca atare, există un birou de apărare al NATO la Chişinău, acest birou, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale identifică şi dezvoltă aceste programe care trebuie să prindă contur în actualul context. Ştiu că există la nivelul Ministerului Apărării Naţionale programe care sunt în dezvoltare. Din partea noastră există în continuare sprijin şi discutăm cât se poate de aplicat şi concret modul în care putem să creştem capacitatea de rezilienţă a R. Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.
Referitor la integrarea europeană a Republicii Moldova, Ciucă a subliniat că atunci când aceasta va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România și Republica Moldova vor fi cu adevărat unite în cadrul UE. PNL susține o unire sub umbrela Uniunii Europene și sprijină eforturile autorităților din Chișinău pentru aderarea la UE.
„În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în Uniunea Europeană. Sunt eforturi pe care le fac autorităţile de la Chişinău, sunt eforturi pe care le fac autorităţile de la Bucureşti, sunt eforturi pe care le fac ţările membre UE care sprijină acest demers al Republicii Moldova şi în perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia asupra tuturor acestor etape pe care trebuie să le parcurgem. Noi am oferit tot ceea ce înseamnă sprijinul tehnic, expertiza pentru ca drumul acesta să fie cât mai coerent şi mai corect cu putinţă”, a declarat Nicolae Ciucă.
Procesul de aderare are nevoie de sprijinul cetățenilor Republicii Moldova
În final, Nicolae Ciucă a evidențiat progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și a încurajat cetățenii să aibă încredere în acest proces, subliniind beneficiile pe care România le-a avut în timpul preaderării.
„Apreciez că este o dinamică bună pentru procesul de integrare şi cu cât există mai multă decizie şi mai mult sprijin al cetăţenilor Republicii Moldova. Este necesar ca cetăţenii din Republica Moldova să creadă în acest proces fiindcă beneficiile pe care noi le-am avut şi pe care le împărtăşim cu autorităţile şi cetăţenii din Republica Moldova sunt determinante în urmarea acestui proces.
De exemplu, spuneam mai devreme că, din momentul procesului de aderare, până la dobândirea statutului de membru PIB-ul României a crescut de trei ori. În această perioadă de preaderare avem nevoie să asigurăm elementele acestea de detaliu şi de specificitate pentru a se putea beneficia de fondurile de preaderare pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă beneficiile statutului de membru al UE”, a spus Ciucă.