Vineri, 11 octombrie, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a efectuat o vizită în județul Bihor. Vizita sa a inclus inaugurarea centurii Beiuș, un proiect semnificativ pentru comunitatea locală.
Nicolae Ciucă a fost prezent la inaugurarea centurii Beiuș, un proiect finalizat în luna septembrie, având un impact major asupra circulației din zonă. Această variantă ocolitoare este menită să îmbunătățească fluxul de trafic și să reducă aglomerarea creată de camioanele care tranzitează orașul. Proiectul a fost inițiat în 2020 și beneficiază de fonduri europene, evidențiind astfel parteneriatul eficient între autoritățile locale și cele centrale.
Nicolae Ciucă, la inaugurarea centurii
Centura Beiuș este formată din trei tronsoane și se extinde pe o lungime totală de 9,33 kilometri. În cadrul inaugurării, Nicolae Ciucă a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitate.
„Ceea ce nu s-a spus este un lucru care vine tot din 2020. Eram ministrul Apărării Naționale și mă trezesc cu un telefon de la domnul președinte Bolojan și-mi spune ‘putem să stăm un pic de vorbă?’ și îi zic ‘cum să nu”, a afirmat el, amintind cum, pe vremea când era ministru al Apărării Naționale, a discutat cu Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, despre oportunitățile de finanțare.
Bolojan a evidențiat în discuție faptul că are o oportunitate de fonduri europene și e esențial să se realizeze proiectul.
„Ne-am văzut la minister și uitați, ‘am o oportunitate de fonduri europene.
Există toate condițiile prin care să putem să realizăm o variantă ocolitoare a Beiușului, pentru că tot ceea ce înseamnă trafic greu pe legătura dintre Deva și Oradea trece prin prin oraș. Este absolut dificil și îngreunează viața locuitorilor din Beiuș’.
Și zic ‘cu ce vă pot ajuta?’. Și zice: ‘avem nevoie de un colț din cazarma care există aici la marginea Beiușului și nu e doar un colț. Nu este vorba doar de traversare, ne gândim să venim și cu un proiect pentru un parc industrial, astfel încât să contribuim la dezvoltarea comunității”, i-a spus Bolojan.
Colaborarea instituțiilor
Nicolae Ciucă a subliniat colaborarea dintre diversele instituții implicate în realizarea acestui proiect, afirmând că „aici s-a înțeles foarte bine partea aceasta de parteneriat”.
Cele două ordonanțe, 88 și 101, au fost fundamentale pentru descentralizarea necesară, facilitând astfel realizarea lucrărilor. „Legătura aceasta de parteneriat între instituțiile centrale și autoritățile locale sunt cele care dau ritm lucrărilor”, a adăugat președintele PNL.
„De atunci, așa cum a povestit domnul președinte, până acum, proiectul a suferit transformări. A intrat într-un alt regim de proiectare și iată-ne, astăzi, aici, asistăm, participăm la inaugurarea obiectivului, unul, de altfel, foarte important și destul de complex. Sunt lucrări de artă. La rândul meu, îi felicit pe cei implicați, toate instituțiile implicate, constructorul, CNAIR.
Ceea ce doresc să subliniez este faptul că aici s-a înțeles foarte bine partea aceasta de parteneriat, prin cele două Ordonanțe, 88 și 101, când s-a gândit descentralizarea la nivelul PNL și, practic, a fost o necesitate, care, iată, produce efecte.
Legătura aceasta de parteneriat între instituțiile centrale și autoritățile locale, iată sunt cele care dau ritm lucrărilor atât de mult așteptate și necesare pentru comunitățile locale, dar și pentru infrastructura mare pentru că fac legătura între drumuri județene, fac legătura între drumuri naționale și facilitează foarte mult transportul și au o contribuție esențială la ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților”, a menționat Nicolae Ciucă.
Viziunea liberală pentru infrastructură
În cadrul inaugurării, Ciucă a reiterat importanța dezvoltării infrastructurii rutiere și feroviare, afirmând că aceasta este o viziune liberală.
„Venim de fiecare dată cu mare plăcere la Oradea, în județul Bihor, oriunde am putut să participăm la inaugurarea unor obiective, obiective care au fost realizate din bani europeni, dar și din bani guvernamentali și din contribuția autorităților locale, pentru că sunt și bani de la autoritățile locale.
De asemenea, apreciem, eu personal apreciez această viziune, și nu vreau să facem politică, dar este o viziune liberală pe administrații liberale, prin care s-a înțeles foarte clar nevoia de dezvoltare a infrastructurii rutiere, a infrastructurii feroviare și a punerii la dispoziție prin realizarea parcurilor industriale a oportunităților de investiții. Am văzut investitori care au venit și contribuie esențial, atât la locuri de muncă și am putut astăzi să văd locuri de muncă foarte bine plătite, dar și transfer de tehnologie de ultimă generație”, a spus el.
Acesta a menționat că investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru dezvoltarea comunităților locale și pentru atragerea de noi investitori.
Ciucă a observat progresele realizate în județul Bihor și a menționat inaugurarea Liceului Tehnologic Dual ca un exemplu al angajamentului față de educație și formare profesională.
„Cred că nu mai mult de o lună în urmă am participat la inaugurarea Liceului Tehnologic Dual, care de asemenea este un obiectiv foarte important și arată perspectiva pentru ceea ce trebuie să se întâmple într-o comunitate care vrea să se dezvolte și vrea să facă lucruri pentru oameni”, a mai spus Ciucă.
Bode: Este un exemplu de succes centura ocolitoare Beiuș
Lucian Bode, secretarul general al PNL, a fost de asemenea prezent la inaugurare și a făcut referire la realizările din județul Bihor.
„Este un exemplu de succes centura ocolitoare Beiuș, la fel cum este și centura ocolitoare Aleșd, și sunt în implementare și alte proiecte, și la nivelul județului Bihor, și la nivel național, care beneficiază de această descentralizare gândită de noi atunci în 2020”, a declarat el. Bode a reamintit că, în 2020, în contextul unei pandemii globale, autoritățile au reușit să mențină deschise șantierele.
Bode și-a mai exprimat bucuria de a reveni în zona Beiuș, unde a colaborat cu Ilie Bolojan și colegii din CNAIR în 2020. El a subliniat satisfacția de a fi reușit să mențină toate șantierele deschise în timpul pandemiei, în ciuda dificultăților întâmpinate, evidențiind importanța asigurării finanțării pentru aceste proiecte.
„Pentru mine este o mare bucurie să revin, astăzi, aici, în această zonă în care am fost de mai multe ori în anul 2020, împreună cu Ilie Bolojan, împreună cu colegii noștri de la acea vreme din CNAIR, din Ministerul Transporturilor.Este o satisfacție, că vedem cu toții faptul că atunci, în 2020, într-un an extrem de dificil pentru întreaga țară și pentru întreaga omenire, cu o pandemie care a pus la grea încercare sistemele publice din România. Cu toate acestea, am reușit împreună să menținem toate șantierele deschise, ceea ce a fost un lucru extraordinar.
A fost cea mai grea încercare a noastră de atunci, să menținem toate șantierele deschise, să deschidem alte șantiere noi și obligatoriu să le asigurăm finanțarea.
Perspectivele Partidului Național Liberal
În discuțiile despre viitorul partidului, Nicolae Ciucă a menționat sondajele de opinie și importanța alegerilor viitoare.
El a declarat că sondajele reprezintă doar „evaluări de moment”, fără a oferi garanția unui rezultat.
„Sigur, sondajele sunt evaluări de moment, ele redau o poză a momentului, dar eu am convingerea că cel mai bun sondaj este cel din ziua votului, în care cetățenii vin și își exercită dreptul la vot și, desigur, își exprimă încrederea într-un partid sau într-o persoană.”, a subliniat el, încurajând cetățenii să-și exercite dreptul de a vota.
De asemenea, a menționat că strategia PNL se va baza pe reușitele administrațiilor liberale, care vor fi evidențiate în discuțiile cu cetățenii.
„Ne bazăm pe reușitele administrațiilor liberale din timpul mandatelor”, a conchis el, subliniind angajamentul partidului față de dezvoltarea comunităților locale.