Nicolae Ciucă, discuții cu oficialii cehi despre provocările geopolitice
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a avut întâlniri de înalt nivel cu oficiali cheie din domeniile politic, militar și diplomatic din Cehia. Acest eveniment capătă o semnificație deosebită în actualul context regional, marcat de provocările geopolitice și de consolidarea cooperării între statele membre UE și NATO.
Dialogul cu oficialii cehi reflectă angajamentul comun pentru consolidarea proiectului european și pentru promovarea valorilor democratice și a stabilității în regiune. În lumina alegerilor europarlamentare iminente, România și Cehia își unesc eforturile în susținerea unei agende pro-europene și în combaterea influențelor extremiste și eurosceptice.
Deosebit de relevantă este discuția dintre Nicolae Ciucă și președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, ambii militari de carieră, în contextul actualului cadru de securitate. În fața amenințărilor la adresa stabilității regionale, cei doi oficiali subliniază importanța solidarității și sprijinului acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea continuă a procesului său de integrare europeană.
„M-am bucurat să îl revăd astăzi, la Praga, pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, un prieten vechi, din vremurile în care amândoi ne serveam patria în uniforma militară”, a transmis fostul Șef al Statului Major al Apărării, Ciucă, după întâlnirea cu președintele ceh.
Extinderea colaborării România-Cehia
Pe lângă aspectele de securitate, agenda discuțiilor dintre România și Cehia include și perspectivele de extindere a colaborării în domeniul economic, energetic, al politicii de coeziune și al turismului. În plus, se acordă o atenție deosebită sprijinului acordat comunităților românești din Cehia și cehilor din România, subliniind importanța promovării înțelegerii și a colaborării între cele două națiuni.
Nicolae Ciucă nu a ratat șansa de a pune pe agenda discuțiilor și unul dintre obiectivele României în această perioadă, aderarea deplină la spațiul de liberă circulație, obținând o reconfirmare a sprijinului din partea conducerilor Senatului ceh și a Camerei Deputaților pentru intrarea în Schengen și cu granițele terestre. De altfel, Cehia a susținut ferm și vocal, în timpul mandatului la Președinția UE și ulterior, aderarea României la spațiul Schengen.
Trebuie menționat că un factor favorizant pentru revitalizarea relațiilor bilaterale ceho-române l-a reprezentat instalarea, în ianuarie 2022, a guvernului actual, condus de premierul Petr Fiala, care și-a propus crearea unor noi parteneriate pe plan regional, în afara Grupului V4, în care politica externă cehă se cantonase de mulți ani, precum și alegerea președintelui ceh Petr Pavel, în ianuarie 2023, care a scos Cehia din izolarea europeană și internațională precedentă.