Subiectul PNRR devine tot mai intens dezbătut, iar Nicolae Ciucă sugerează o soluție pentru viitorul acestuia. Cererea sa de prelungire a termenului cu doi ani reflectă o necesitate urgentă de adaptare la contextul economic actual.

Nicolae Ciucă a propus o extindere a termenului de implementare pentru PNRR

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a propus o extindere a termenului de implementare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), solicitând o prelungire de minimum doi ani.

PNRR
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Această inițiativă a fost adusă în discuție în urma participării sale la Summitul Partidului Popular European, unde a fost întrebat despre posibilele negocieri cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Nu am avut timpul necesar să discutăm în detaliu aceste subiecte. Au fost discutate subiectele de principiu, iar în acest moment se discută politic nevoia de revedere a planurilor de redresare şi rezilienţă NextGenerationEU, ţinând cont de faptul că faţă de 2021, când a fost luată decizia pentru punerea în aplicare a acestor planuri, astăzi situaţia este total diferită şi în perioada următoare sunt mai multe ţări care solicită revederea anumitor ţinte şi jaloane”, a afirmat Ciucă.

Situația actuală și provocările PNRR

Ciucă a accentuat importanța revizuirii țintelor și jaloanelor stabilite inițial, menționând că mai multe state membre solicită modificări similare.

„România poate şi eu sunt convins că va face acest demers, cel puţin pentru mine ca lider al Partidului Naţional Liberal în calitate de candidat la Preşedinţie şi dacă voi reuşi să ajung să fiu ales de către români voi solicita inclusiv prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puţin doi ani”, a continuat el, exprimându-și optimismul cu privire la reușitele viitoare.

Un alt punct crucial abordat de Ciucă a fost suspendarea celei de-a treia tranșe de plată din PNRR, pe care a descris-o ca fiind o problemă extrem de serioasă.

„Nu doresc să intru într-un joc de a pasa mingea de la unii la alții cu social-democrații”, a declarat liderul PNL, demonstrând o poziție fermă în fața acestor provocări.

Dacă vom lua această măsură, cred că pierderea României va fi mult mai mare

Nicolae Ciucă a subliniat că în cadrul PNRR nu a fost stabilit niciodată un prag de 80.000 sau 70.000 pentru microîntreprinderi, argumentând că o astfel de măsură ar afecta grav economia României.

„În momentul de faţă, în ceea ce priveşte pragul la micro-întreprinderi, ţinând cont de tot ce am reuşit să desprindem din Planul de Redresare şi Rezilienţă nu a fost niciodată în plan trecut jalonul ca la microîntreprinderi să coboare pragul până la 80.000, 70.000 şi aşa mai departe. România s-a angajat să coboare acest prag. L-a coborât odată la 500.000”, a explicat el, aducând în discuție impactul economic al unei astfel de decizii.

Conform lui Ciucă, majoritatea IMM-urilor active din România au o cifră de afaceri de peste 150 de miliarde de lei.

„Dacă vom lua această măsură şi vom genera închiderea acestor IMM-uri, eu cred că pierderea pentru economia României va fi mult mai mare decât cele 300 de milioane, motiv pentru care nu cred că trebuie să ne jucăm (…) cu astfel de subiecte. Trebuie să vedem clar unde se pierde şi de unde se câştigă mai mult, iar atunci când vorbim de microîntreprinderi nu vorbim doar de bani, vorbim de oameni care muncesc, oameni care au locuri de muncă”, a declarat liderul PNL.

Nu veniţi cu o astfel de decizie peste noapte

În cadrul discuțiilor din coaliție, Ciucă a recunoscut că au existat neînțelegeri cu Partidul Social Democrat (PSD) în ceea ce privește pragul pentru microîntreprinderi. „PSD a insistat pe scăderea pragului la microîntreprinderi”, a spus Ciucă, arătând că poziția PNL este diferită.

„Soluţia în momentul de faţă – şi am discutat inclusiv cu reprezentanţii IMM-urilor, toţi aceşti oameni spun, putem înţelege orice, un singur lucru vă solicităm, nu veniţi cu o astfel de decizie peste noapte. S-a reuşit scăderea pragului cu 50%, de la 1 milion la 500.000. Toată lumea şi-a făcut planurile de afaceri şi funcţionează pe această direcţie. Este absolut brutal să venim cu o altă măsură, care cu certitudine va afecta tot ceea ce ţine de întreprinderile mici şi mijlocii.

Asta dorim să înţeleagă. Iar dacă nu va înţelege Comisia, eu cred că domnul prim-ministru Ciolacu, pentru că de aceea este prim-ministru, poate să negocieze împreună cu miniştrii de resort toate aceste aspecte la nivelul Comisiei, pentru că nu este prevăzut în PNRR vreun nivel, vreo cifră pentru pragul la IMM”, a declarat el, făcând apel la înțelegerea și colaborarea între partide pentru a evita efectele negative asupra economiei.

Comunicarea în coaliție și declarațiile premierului

În contextul tensiunilor din coaliție, Nicolae Ciucă a reacționat la declarația premierului Marcel Ciolacu, care a menționat că „se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie”.

„Asta n-am încercat-o până acum, dar doar asta a spus? (…) Asta cu telepatia e complicată rău de tot. Eu am văzut că a zis că sunt prizonierul partidului sau ceva de genul ăsta”, a comentat Ciucă, ironizând tonul declarațiilor premierului.

Ciucă sugerează o dorință de claritate în comunicarea dintre partide, subliniind importanța colaborării eficiente pentru atingerea obiectivelor comune. „

„Recomandarea mea este să nu folosească termeni militari că e complicat, că de la prizonier mă duce mintea imediat la victimă şi s-ar putea ca el să fie victimă a propriului partid”, a conchis liderul PNL.