Primul contract care a fost semnat are ca beneficiar comuna Deleni, județul Iași. Proiectul vizează elaborarea planului urbanistic general în format digital al comunei și are o valoare a contractului de finanțare fără TVA de 443.043 de lei.
S-a semnat apoi un alt contract de finanțare pentru comuna Lupeni, județul Harghita și are o valoare de finanțare totală de 635. 594 de lei. Pentru comuna Călinești, județul Teleorman s-a semnat un contract de finanțare de 527.221 de lei. În cazul orașului Tismana, județul Gorj s-a semnat un contract în valoare totală de 332.190 de lei. Au mai fost semnate contracte pentru Galați și Bihor, proiecte finanțate prin PNRR.
Nicolae Ciucă a ținut să mulțumească tuturor pentru activitatea ca astăzi să fie semnate primele contracte prin PNRR.
Nicolae Ciucă, despre oportunitatea importantă pe care nu ne-o permitem să o ratăm
„În urmă cu câteva zile, pe 7 iunie, au fost semnate primele. contracte în cadrul componentei Valul Renovării iar astăzi semnăm și pornește ce-a doua componentă Fondul Local. Este o oportunitate cât se poate de importantă pe care nu ne-o permitem să o ratăm și anume să punem în aplicare toate aceste oportunități care ne sunt oferite pentru dezvoltarea comunităților.
Am observat că avem primari ai localităților de pe întreg cuprinsul țării. Este un instrument pe care fiecare dintre cei aflați în funcția de primar trebuie să-l folosească și să-l acceseze ținând cont de facilitățile care au fost puse la dispoziție de ministerul Dezvoltării. (…)
România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR. Continuă contractările și avem astăzi confirmarea că există interes și că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se concretizeze în beneficiul cetățenilor.
Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informațional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor.
Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunitățile finanțării de proiecte și reforme prin PNRR și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor şi ghidurilor de proiecte din PNRR
Amintim că premierul Nicolae Ciucă a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor şi ghidurilor de proiecte din PNRR, luni, la reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către ţara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.
„Cu acelaşi prilej, participanţii au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor şi ţintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea”, se arată în comunicat.
Şeful Guvernului a arătat că au fost lansate deja o serie de programe de finanţare în domenii precum dezvoltarea comunităţilor locale, educaţie, energie, cultură.
„Anul acesta, România are şansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanţări şi cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să şi atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaţionale şi cele naţionale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice şi modernizării ţării”, a declarat şeful Executivului.