Nicolae Ciucă intenționează să schimbe legea educației

Nicolae Ciucă vrea să schimbe legea educației. Liberalul este de părere că accentul pus pe obținerea unei diplome în sistemul de învățământ din România, cerință pe care părinții o transmit adesea copiilor lor, reprezintă o mare greșeală.

Acesta a subliniat necesitatea unei discuții mai ample despre competențe.

„Am avut întâlniri cu reprezentanții mediului academic și pre-universitar și consider că ceea ce se spune legat de învățământul din România, lucru pe care îl cerem și de la copii noștri, practic, să aibă o diplomă, este o mare greșeală.

Trebuie să discutăm mai mult despre competențe. Astăzi sunt tineri care au absolvit liceul, merg la licentă și fac masteratul la o altă specialitate și după aceea lucrează într-un alt domeniu.

Legea educației trebuie adaptata și îmbunătățită și sunt total de acord să schimbăm orice în beneficul societății noastre”, a declarat el în cadrul dezbaterii de la Antena 3 CNN.

Republica Moldova are nevoie de ajutor militar. Cum reacţionăm?

Tot la Antena 3 CNN, Nicolae Ciucă a spus cum ar aborda o eventuală cerere de ajutor militar din partea Republicii Moldova. Acesta a subliniat importanța unei reacții coordonate la nivel internațional, sub egida NATO, pentru a asigura securitatea regiunii în fața unor posibile amenințări din partea Rusiei.

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale a subliniat necesitatea sprijinirii continue a Ucrainei în fața agresiunii ruse, afirmând că păstrarea liniei frontului la distanță de granițele României este crucială pentru securitatea atât a țării, cât și a Europei.

Acesta a pledat pentru o colaborare strânsă între România și NATO, avertizând că o posibilă prezență a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova ar reprezenta o amenințare directă la adresa României.

Ciucă a exclus posibilitatea ca România să inițieze o acțiune militară unilaterală, subliniind că o astfel de situație ar necesita un răspuns coordonat la nivel internațional, conform prevederilor articolului 4 din tratatul NATO.

„Nu mai suntem în 1941 să dăm un ordin „Treceți Prutul!”. România și Moldova sunt două țări cu legături NATO, țara noastră este membră, iar Moldova este colaboratoare.

Dacă Rusia ar avea prezență pe teritoriul Moldovei, atunci ar fi vorba despre România nu doar despre Moldova.

Atunci se poate vorbi de articolul 4 al NATO. Noi în primul rând trebuie să sprijinim Ucraina pentru a menține linia. Noi când sprijinim Ucraina nu facem decât să ținem linia frontului departe de țara noastră și de Europa.

Nu aș vrea vreodată să mă gândesc că trupele rusești vor ajunge pe teritoriul Moldovei pentru că atunci prezența doar a României acolo nu va fi de ajuns”, a spus el.

Pe de altă parte, fostul premier a subliniat recent importanța învățării din greșelile trecutului, afirmând că istoria ar trebui să ne servească drept ghid pentru a preveni repetarea acestor erori.

„Consider că rolul istoriei este acela să învățăm din ea și să nu-i repetăm greșelile”, a spus liberalul.

În ceea ce privește drepturile omului, Ciucă a subliniat importanța respectării deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a exprimat susținerea pentru protejarea identității naționale prin apărarea familiei tradiționale. El a punctat că „nouă ne stă bine în identitatea noastră cu familia pe trei generații”.

Liderul PNL a explicat clar distanțarea sa față de imaginea președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, subliniind că are o identitate politică proprie și o viziune diferită față de aceasta. Mai mult puteți citi aici.