in numai zece zile, peste 160.000 de familii s-au inghesuit la oficiile postale sa cumpere, contra sumei de 48.000 lei, plicul plin cu iluzii. Oamenii s-au grabit sa cumpere formularele ANL pentru obtinerea unei locuinte, fara sa cunoasca grilele de punctaj pentru listele de asteptare pe care agentia le va intocmi. Cel care s-a impotrivit mediatizarii grilei de punctaj este chiar ministrul MLPAT, Nicolae Noica. Prin mentinerea secretului asupra grilei, ministrul a reusit sa vanda iluzii cu 48.00
in numai zece zile, peste 160.000 de familii s-au inghesuit la oficiile postale sa cumpere, contra sumei de 48.000 lei, plicul plin cu iluzii. Oamenii s-au grabit sa cumpere formularele ANL pentru obtinerea unei locuinte, fara sa cunoasca grilele de punctaj pentru listele de asteptare pe care agentia le va intocmi. Cel care s-a impotrivit mediatizarii grilei de punctaj este chiar ministrul MLPAT, Nicolae Noica. Prin mentinerea secretului asupra grilei, ministrul a reusit sa vanda iluzii cu 48.000 lei bucata, la peste 160.000 de familii. Banii stransi din aceasta actiune – aproximativ opt miliarde lei – constituie un serios buget pentru Agentia Nationala pentru Locuinte. Asta cu atat mai mult cu cat ministerul pe care il conduce Nicolae Noica nu a primit un sfant la rectificarea bugetara, deci Executivul a spus pas la sustinerea financiara pentru constructia de locuinte.
in aceste conditii, ANL poate fi comparat cu un joc de intrajutorare de tip piramidal, in care multi se inscriu cu speranta sa obtina o locuinta, dar nu au habar de regulile jocului. Daca cei care rup cu greu cei 48.000 de lei dintr-un salariu de 1,5-2 milioane ar sti ca nu au nici o sansa sa obtina creditul pentru locuinta, atunci cum s-ar putea strange miliardele necesare pentru demararea lucrarilor de constructie pentru locuintele pe care le vor primi cei care vor ocupa primele locuri pe liste, respectiv cei care au venituri suficient de mari, astfel incat sa primeasca avizul de bonitate bancara? Avocatul Arin Stanescu, membru in Consiliul de Administratie al ANL, considera ca nu este firesc ca agentia sa fie asaltata de formulare trimise de persoane care au sanse minime sa obtina un credit. „in calitate de membru al CA al ANL, consider ca nu este onest fata de cetateni sa pastram secretul asupra grilei de puctaj.
Mediatizarea conditiilor ce trebuie indeplinite pentru obtinerea unei locuinte ar usura, in primul rand, munca frunctionarilor agentiei, care nu vor mai fi nevoiti sa calculeze punctaje pentru dosare ce nu vor avea niciodata sanse sa primeasca avizul de solvabilitate din partea bancii. in plus, daca cineva este nemultumit de punctaj, are dreptul sa faca o contestatie si sa constate, pe baza grilei, de ce nu poate obtine un credit pentru locuinta.” incercarea de a-l contacta pe ministrul MLPAT s-a soldat cu un esec. Nicolae Noica nu a raspuns apelurilor noastre telefonice pana la inchiderea editiei(luni, ora 16.00), pentru a-si justifica decizia de a pastra secretul asupra grilei de punctaj.
Surse din cadrul ANL au confirmat opinia avocatului Arin Stanescu, precizand ca din formularele primite pana vineri, 24 septembrie, mai putin de 20.000 au sanse reale de creditare. „Oamenii vin la ANL ca la pomul laudat, cei mai multi avand venituri la limita pragului de subzistenta”, sustin surse din ANL. Nici o banca nu poate declara solvabila o familie cu un venit sub un milion de lei/membru, dar solicitantii care au trimis formularele nu cunosc conditiile de obtinere a creditelor si s-au lasat pacaliti de declaratiile conducerii MLPAT.