Nicolae Popa a fost urcat la bordul unei aeronave, joi, fiind escortat de ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, care s-au deplasat la Jakarta pentru a-l aduce la Bucureşti.

În 6 aprilie, consilierul pentru informare publică al Ambasadei Indoneziei la Bucureşti, Hadi Yunus, declara, pentru Agerpres, că decretul de extrădare a cetăţeanului român Nicolae Popa a fost semnat de preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.

‘În perioada 8 decembrie 2010 – 18 februarie 2011, pe baza deciziei Tribunalului Jakarta Sud privind extrădarea cetăţeanului român Nicolae Popa, a avut loc un proces de coordonare între instituţiile indoneziene implicate în procedura extrădării. La 18 februarie 2011, a fost finalizată etapa procedurală a comunicării către Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului a punctului de vedere al MAE indonezian, Biroului procurorului naţional şi poliţiei indoneziene cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa’, declara în februarie purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

În decembrie 2009, autorităţile indoneziene au informat misiunea diplomatică a României la Jakarta că cererea de extrădare transmisă de autorităţile române în cazul Nicolae Popa îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia indoneziană.

Cererea de extrădare din Republica Indonezia în România a lui Nicolae Popa, arestat provizoriu la 2 decembrie 2009, a fost transmisă, împreună cu documentele în susţinerea acesteia, Ambasadei ţării noastre la Jakarta pe 9 decembrie 2009 şi înaintată autorităţilor competente din Indonezia.

Extrădarea a fost solicitată în vederea punerii în executare a pedepsei închisorii de 15 ani aplicate inculpatului Nicolae Popa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi delapidare, în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

El a fost condamnat, în 20 martie 2007, de Tribunalul Bucureşti la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, decizia rămânând definitivă.

Nicolae Popa a fost judecat în lipsă întrucât a fugit din ţară în 2000 şi a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internaţional de arestare emis de instanţa din România.