Un tip aparent bonom, abonat la funcţii înalte în stat, Nicolae Văcăroiu nu a visat că litera Constituţiei se va aplica vreodată până acolo încât să ajungă şef la Cotroceni. Dar cine este Văcăroiu şi cum e văzut în lumea în care se mişcă?

„Eu nu l-am cunoscut personal, însă cred că este un personaj strâns legat de curentul din PSD care a dorit conservarea moştenirii comuniste. Asta explică de ce guvernul condus de el nu a reuşit să accelereze procesul de privatizare şi a provocat criza sistemului bancar“, spune liderul PLD Valeriu Stoica.

În tabăra social-democraţilor şi a aliaţilor lor, noul şef al statului se vede altfel. „Este un lider tăcut, competent, cu experienţă“, spune senatorul PSD Alexandru Athanasiu. Şi liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, crede că Nicolae Văcăroiu este un om de dialog, experimentat, de la care ai ce învăţa. „Nu am nimic să-i reproşez. În plus, am descoperit că, deşi este foarte realist, are şi simţul umorului“, spune el.

Alţi politicieni au spus că modestia este una din principalele calităţi ale lui Văcăroiu. De altfel, potrivit noului său purtător de cuvânt, Andrei Alexandru, preşedintele interimar va folosi aceleaşi maşini şi acelaşi număr de SPP-işti ca înainte. „Nu doreşte coloane oficiale, nu vrea să fie însoţit de ambulanţe, maşini de pompieri etc.“, ne-a spus acesta. Şi din punct de vedere vestimentar, Văcăroiu joacă pe cartea modestiei. El a recunoscut că are câteva zeci de costume, pentru diverse ocazii, însă a spus că cele mai multe sunt de producţie românească, în general cumpărate direct din magazinul fabricii de la Apaca.

Născut în 1943 la Cetatea Albă, în Basarabia, a absolvit ASE în Bucureşti şi a lucrat, până în 1990, în Comitetul de Stat al Planificării şi ca profesor asociat la ASE. După 1990, a lucrat în ministere, instituţii bancare şi a ocupat funcţii politice de vârf. Este căsătorit cu Marilena şi are un copil, Mihail Eugen (37 de ani). Acesta este asociat la o firmă cercetată pentru fraudă cu fonduri europene. 

COLECŢIONAR DE ARTĂ

Tablouri, icoane şi bijuterii

Preşedintele interimar al României deţine, potrivit declaraţiei de avere completate în decembrie 2006, 66 de picturi (două, în valoare de 3.500 de lei, primite cadou anul trecut), 16 gravuri, 98 de icoane şi două sculpturi din bronz, în valoare de circa 55.000 de lei. De asemenea, el mai are 36 de piese diverse din argint, 11 monede din aur, 21 de monede din argint, o casetă împodobită cu pietre semi-preţioase şi un ceas din aur de 18 karate, valorând peste 18.000 de lei. Bijuteriile deţinute de familia Văcăroiu (coliere, cercei, brăţări, lănţişoare, broşe, cruciuliţe, ace de cravată, şiraguri de perle cu cercei etc.) sunt şi ele estimate la 24.000 de lei.

HOBBY

Tenis şi cărţi

Principala pasiune a lui Nicolae Văcăroiu este tenisul. În fiecare miercuri şi joi, el practică timp de câteva ore acest sport, de obicei în companie selectă (cum ar fi viceguvernatorul BNR Florin Georgescu). De altfel, cei doi au luat parte la mai multe meciuri „la dublu“ în compania altor politicieni. În 1995, Văcăroiu a jucat contra fostului preşedinte american George Bush într-un meci organizat de Sever Mureşan. Alături de tenis, preşedintele interimar se laudă că-i place literatura.

AVERE

Case, terenuri şi conturi

În Bucureşti, familia Văcăroiu stă într-o locuinţă de protocol din zona Arcului de Triumf (pe Bulevardul Mareşal Prezan nr. 4, la etajul al doilea). Tot aici, cei doi soţi deţin, pe strada Witting, o casă de 34 de metri pătraţi („improprie locuirii“) şi un teren de 315 metri pătraţi. Însă averea imobiliară a preşedintelui interimar se află în provincie: o casă de vacanţă de 600 de metri pătraţi şi un teren de 2.500 de metri pătraţi în Ştefăneşti, Argeş, un apartament de 116 metri pătraţi şi terenul aferent de 204 metri pătraţi în Poiana Ţapului, pe Valea Prahovei, precum şi 5,26 hectare de teren arabil în Broşteni, Mehedinţi, şi Redea, Olt (primul şi cel mai consistent – 4,28 hectare – fiind moştenit de Nicolae Văcăroiu, iar cel de-al doilea de soţia sa).
Nicolae Văcăroiu stă destul de bine şi la capitolul depozite bancare. În decembrie 2006, el şi soţia lui deţineau, în conturi sau în certificate de trezorerie, circa 58.000 de lei, 11.200 de dolari şi 17.800 de euro. Faţă de ultima declaraţie de avere, suma economisită a crescut cu peste 15.000 de lei.

CONTROVERSE

Între alcool şi dosare penale

Unul dintre cele mai răspândite zvonuri legate de persoana noului preşedinte se referă la consumul de alcool. Deşi a declarat în nenumărate rânduri că nu consumă deloc băuturi alcoolice, având în vedere că suferă de diabet, revistele sau emisiunile umoristice l-au consacrat ca „Votcăroiu“ sau „Păhăroiu“.

Ceva mai grave au fost acuzaţiile referitoare la implicarea sa în lichidarea controversată a Băncii pentru Investiţii şi Dezvoltare (BID). Văcăroiu a fost, în 1999, timp de circa jumătate de an, preşedintele acestei instituţii financiare patronate de Sorin Ovidiu Vîntu şi care se pare că a fost creată cu bani retraşi de la FNI. Potrivit Colaiţiei pentru un Parlament Curat, Văcăroiu s-a aflat, în acea perioadă, în incompatibilitate cu funcţia de senator.

Deşi a fost cercetat în dosarul „Jimbolia“, privind traficul cu carburanţi din perioada embargoului impus Iugoslaviei, Nicolae Văcăroiu a scăpat de orice acuzaţii în anul 2000, atunci când social-democraţii s-au întors la putere.