Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru corupție pasivă și finanțare ilegală a campaniei electorale din 2007 din Libia
Acuzaţiile formulate joi, 11 mai 2023, de Parchetul Financiar din Franța sunt „ascunderea deturnării de fonduri publice, corupţie pasivă, finanţarea ilegală a campaniei electorale şi conspiraţie în vederea comiterii unei infracţiuni pasibile de o pedeapsă de zece ani de închisoare”.
Nicolas Sarkozy i-ar fi lăsat cu bună ştiinţă pe colaboratorii săi şi intermediari să „acţioneze pentru a obţine sau a încerca să obţină” de la regimul condus de Muammar Gaddafi (fost conducătorul de facto al Libiei între 1969 și 2011) „sprijin financiar în vederea finanţării campaniei sale electorale din 2007”, în valoare de mai multe milioane de euro.
Potrivit agențiilor de presă AFP, Deutsche Presse-Agentur și Reuters, fostul președinte al Franței a negat permanent acuzaţiile din acest dosar, deschis în urmă cu zece ani, în care sunt acuzaţi și alți oficiali francezi, printre care: Eric Woerth, Brice Hortefeux şi fostul său şef de cabinet: Claude Gueant.
Potrivit surselor citate anterior, în urmă cu șapte ani, un martor a spus că, la finele anului 2006/începutul anului 2007, a adus la Ministerul de Interne din Franța, condus atunci de Nicolas Sarkozy, mai multe valize pregătite de regimul libian, în care erau cinci milioane de euro.
Nicolas Sarkozy riscă să ajungă la în spatele gratiilor
Nicolas Sarkozy este vizat în mai multe dosare penale. Pe data de 17 mai 2023, Curtea de Apel Paris se va pronunţa în dosarul „ascultărilor”, în care fostul președinte al Franței a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă.
De altfel, în noiembrie 2023, oficialul francez va fi judecat apelul în cazul Bygmalion, care a scos la iveală faptul că echipa sa a cheltuit peste 54 de milioane de dolari americani în timpul campaniei sale prezidenţiale printr-o serie de facturi false, depăşind cu mult limita de 24 de milioane de dolari americani, stabilită de legislaţia electorală din Franța.
Nicolas Sarkozy a dus o luptă îndelungată în ceea ce priveşte demararea procesului, însă recursul a fost respins spre sfârşitul anului 2018, iar procesul a fost deschis pe data de 20 mai 2021, după ce a fost amânat timp de două luni, în contextul în care unul dintre avocaţii acuzatului a fost spitalizat din cauza unei infecţii cu SARS-CoV-2.