Într-un interviu fluviu acordat cotidianului „Le Figaro”, Nicolas Sarkozy, fost președintele al Franței între 2007 și 2012, face câteva afirmații surprinzătoare referitor la războiul din Ucraina, care au inflamat dezbaterile imediat după apariția acestuia. Sarkozy face dovada unui « real politik » în care țările din Est sunt măturate cu un simplu gest.
Sarkozy a asigurat președinția Consiliului UE în momentul în care Putin a invadat Georgia și a purtat discuții atunci cu liderul de la Kremlin, ceea ce îl face să își asume o oarecare expertiză în negocierile cu Putin.
„Am avut dezacorduri profunde cu Vladimir Putin, mi-am asumat responsabilitățile în 2008, când eram președinte al Consiliului șefilor de stat și de guvern al Uniunii Europene. Putin a greșit, ceea ce a făcut este grav și duce la eșec, dar odată spus asta, trebuie găsită o cale de ieșire »- declara el. « Rușii sunt slavi. Ei sunt diferiți de noi. Discuția este întotdeauna dificilă și a provocat o mulțime de neînțelegeri în istoria noastră comună. În ciuda acestui fapt, avem nevoie de ei și ei au nevoie de noi”, a spus acesta.
Revenind asupra intervenției în diferendul georgian, Sarkozy amintește:
“L-am convins să-și retragă tancurile care se aflau la 25 de kilometri de Tbilisi. Începuse să invadeze Georgia. Dar, împreună cu Angela Merkel, i-am arătat că suntem conștienți de existenta unor linii roșii. Acesta este motivul pentru care am refuzat aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO, în ciuda puternicelor presiuni americane. Nu am vrut să-l lăsăm pe Putin să intre într-o paranoia anti-occidentală care a fost mult timp tentația liderilor ruși.
Complexul de încercuire a Kremlinului este o poveste veche. Puțin a greșit. Ceea ce a făcut este grav și duce la eșec. Dar odată ce ai spus asta, trebuie să mergi mai departe și să găsești o cale de ieșire. Rusia este vecină cu Europa și așa va rămâne”.
Nu avem aceleași interese cu americanii
Întrebat daca președintele Macron, care a încercat să păstreze un dialog, a fost dus de nas de Putin sau nu, Sarkozy spune:
„Intuiția președintelui Macron a fost cea corectă. Din păcate, nu a dus-o până la capăt, în special din cauza presiunilor din partea țărilor din Europa de Est. Mi se spune că Vladimir Putin nu mai este cel pe care l-am cunoscut. Nu sunt convins. Am avut zeci de conversații cu el. El nu este irațional. Trebuie deci să ne asumăm riscul de a ieși din acest impas, pentru că pe acest subiect interesele europene nu sunt aliniate cu interesele americane.
Nu putem rămâne la ideea ciudată de a „purta război fără a-l duce”. Vom fi nevoiți să ne clarificăm strategia, mai ales dacă acest război va dura. Diplomația, discuția, schimbul rămân singurele mijloace de a găsi o soluție acceptabilă. Fără compromis, nimic nu va fi posibil și riscăm ca lucrurile să scape de sub control în orice moment. Acest butoi de pulbere ar putea avea consecințe teribile”.
Crimeea este rusă
Referitor la sprijinul pe care occidentul trebuie să îl acorde Ucrainei, Nicolas Sarkozy aruncă o nouă bombă:
„Cuvintele sunt puternice și definitive. Dar ce înseamnă acest „până la sfârșit” (despre care vorbește occidentul- n.red.)? Este vorba despre recuperarea Donbass-ului? Preluarea Crimeei? Sau să mergi până la Moscova? Anexarea Crimeii în 2014 a fost o încălcare clară a dreptului internațional. Dar când vine vorba de acest teritoriu, care a fost rus până în 1954 și unde o majoritate a populației s-a simțit mereu rusă, cred că orice retragere este iluzorie; chiar dacă cred că un referendum indiscutabil, adică organizat sub controlul strict al comunității internaționale, va fi necesar pentru a ratifica starea actuală.
Crimeea a fost rusă până în 1954. Orice întoarcere înapoi este iluzorie
Privind, Donbasul, „totul va depinde de modul în care se dezvoltă situația de pe teren”.
„Ucrainenii, și acest lucru este destul de normal, vor căuta să recâștige ceea ce le-a fost luat pe nedrept. Dar dacă nu vor reuși complet, atunci alegerea va fi între un conflict înghețat – despre care știm că va duce inevitabil mâine la un nou conflict fierbinte – sau o ieșire pe sus prin recurgerea, din nou, la referendumuri strict supravegheate de către comunității internaționale, care să soluționeze aceste probleme teritoriale într-un mod definitiv și transparent”.
Ucraina trebuie să rămână neutră
Fostul președinte crede că Ucraina nu ar trebui să intre nici în Uniunea Europeană, nici în NATO, ci ar trebui să „ rămână neutră”
„Mai întâi trebuie să cădem de acord asupra vocației Ucrainei. Aderarea la Uniunea Europeană? Eu nu cred acest lucru. Ucraina este o legătură între Vest și Est. Ea trebuie să rămână așa. Facem promisiuni false care nu vor fi respectate. La fel ca cele care au fost făcute în Turcia de zeci de ani.
Nu doar pentru că Ucraina nu este pregătită și nu îndeplinește criteriile de aderare. Ci pentru că trebuie să rămână o țară neutră. Nu văd cum această neutralitate ar fi o insultă. Ar putea fi garantat și printr-un acord internațional care să prevadă asigurări de securitate extrem de puternice, pentru a-l proteja împotriva oricărui risc de noi agresiuni” – conchide Nicolas Sarkozy.