Capital: ,,Cotropiti-i cu iluzia bunastarii. Vindeti-le stiri despre lume, sa creada ca o pot cunoaste. Faceti negot cu povesti adevarate, sa se sperie de cata suferinta e pe pamant. Aratati-le lumea ca pe un spectacol si vor scapa armele din maini ca sa va aplaude. Inzorzonati fiecare lucru, oricat de marunt ar fi. Panglici si spuma…,, Cine este autorul acestui text?
Valentin Nicolau: Un dramaturg contemporan, Valentin Nicolau. Iar personajul care spune asta este Majestatea Sa din piesa ,,Ultimul Imparat,,.

Capital: ,,Negotul cu povesti adevarate,, ne trimite la ,,Iarta-ma,, sau ,,Surprize, surprize.,, Cat din textul dvs. il recunoasteti acum in Televiziunea Romana?

Valentin Nicolau: Poate ca unele lucruri se regasesc, dar nu cred ca exista congruenta aici ci doar posibile similitudini si in nici un caz pana la capat.

Capital: Ati fost consilierul lui Adrian Nastase. Cat poate fi de echidistanta televiziunea publica in aceste conditii?
Valentin Nicolau: Tot un personaj din piesa mea spune ca Sfatuitorul nu este responsabil pentru faptele celui pe care il sfatuieste. Dar asta nu inseamna o disculpare si in nici un caz nu vreau s-o raportez la propria-mi persoana. Ceea ce am facut eu alaturi de premierul Nastase a fost o munca prin care am incercat sa generez o priza la realitate. Oamenii care detin o pozitie cum este cea a domniei sale si care se confrunta cu un volum de munca coplesitor au nevoie de o persoana care sa fie ancorata in realitate si care sa-i poata arata elementele reale si nu fictiuni.

Capital: Venind din pozitia de consilier nu se poate face o asociere intre Guvern si Televiziune ca instrument al Executivului?
Valentin Nicolau: Sa mergem putin la dictionar: a consilia nu inseamna a executa sau a avea masura unei fapte politice, ci pur si simplu a face propuneri care sunt legate, in primul rand, de o specializare in care actionezi. Bineinteles ca in perceptia publica, asocierile se fac imediat, uneori poate chiar exista. Nu neg acest lucru. Exista evident afinitati pentru ca altfel nu poti lucra cu un om. Intre mine si Adrian Nastase au existat si exista afinitati, dar orice alt tip de prelungire, daca nu este argumentat, e un demers riscant. Eu raman un om cu parerile mele, cu optiunile mele in plan politic si nu am in-cercat si sper sa nu fiu niciodata tentat sa fac din ele practica si executie politica.

Capital: Episodul ,,fereastra,, lui Adrian Nastase la aducerea osemintelor lui Carol al II-lea peste meciul de fotbal Romania-Rusia a stampilat obedienta TVR. Cum scapati de aceasta stampila?
Valentin Nicolau: Nu este vorba de obedienta. Intamplarea a facut ca cele doua momente sa se suprapuna. Cred ca aici nu ideea de a le prezenta simultan a fost gresita, ci solutia tehnica. A fost mai degraba o improvizatie, iar lucrurile erau atat de discrepante incat au creat o reactie negativa in randul publicului. Cele sapte minute nu cred ca au deranjat foarte tare.

Capital: Cand vor avea jurnalistii din TVR sursele si curajul sa dezvaluie fapte comparabile cu cele relatate de BBC in cazul Tony Blair?
Valentin Nicolau: Imi place sa cred ca odata si-odata sintagma care se regaseste in statutul BBC – ,,nava amiral a industriei de televiziune britanice,, – va putea fi transferata si in spatiul romanesc, iar TVR ar putea sa ajunga nava noastra amiral. Este un proces de durata. Aceasta transformare trebuie sa parcurga niste etape si cred ca se va intinde pe un an-doi. Cand spun asta, nu ma refer la a aduce tot sistemul catre modelul ideal, ci de a ajunge intr-o faza cand se va vedea ceva concret. E o problema de mentalitate, de relatii interumane, de legislatie, si o problema ce tine de felul in care se raporteaza o buna parte dintre cei care lucreaza in TVR fata de propria lor meserie.

Capital: Cum veti schimba mentalitatile, pentru ca in televiziune lucreaza multe familii, iar copiii preiau vechile mentalitati de la parinti?
Valentin Nicolau: Este adevarat ca exista o forma de contaminare de la o generatie la alta. Dincolo de aceasta contaminare sunt cateva mecanisme care pot genera schimbarea. Schimbarea stilului managerial este prima solutie. Au inceput sa apara criterii de calitate, au fost scoase sau inlocuite emisiuni. Nu se mai aplica filozofia romaneasca merge si asa! Am deschis piata pentru producatorii independenti si sper ca asta sa-i motiveze pe profesionisti si sa-i descurajeze pe ceilalti.

Capital: Jurnalele de stiri de la TVR parca sunt facute dupa comunicatele si conferintele de presa ale Guvernului. Ce ii impiedica pe ziaristi sa faca reportaje sau anchete despre baronii locali ai PSD?
Valentin Nicolau: Poate ca lucrurile sunt asa cum le descrieti, dar m-as intoarce la un singur aspect. Comparatiile cu BBC sunt intotdeauna riscante pentru ca BBC este un model de televiziune. Cred ca elementul de comparatie cel mai just este dat de celelalte televiziuni din Romania. Jurnalul de la TV Romania 1 nu cred ca este sub celelalte programe de stiri de pe piata. Daca ne-am uita in piata am constata ca sunt posturi comerciale care sunt mult mai subventionate decat TVR prin neplata impozitelor catre stat. Dar acest subiect nu poate fi invocat atunci cand este vorba de profesionalismul unui jurnalist.

Capital: Subiecte precum Mitrea – MTC Constanta – Prima TV sau casa Rodicai Stanoiu – Petrom n-au existat pentru TVR. De ce?
Valentin Nicolau: In iunie anul trecut, cand era de actualitate primul subiect, nu eram presedintele televiziunii. In al doilea caz, se pleca de la o supozitie. O ancheta care ar fi fost dusa jurnalistic si ar fi dovedit faptele ar fi impus si prezenta pe sticla. Nu-mi aduc aminte sa se fi tras concluzii in acest caz sau sa se fi pronuntat cineva ca ar fi adevarat.

Capital: De ce TVR n-a prezentat aberatiile nascute din aplicarea taxei TV – facturarea garajelor, a grajdurilor, a cavourilor?
Valentin Nicolau: Toate aceste cazuri n-au pornit din textul legii, ci din defectiunile de aplicare. Pe noi nu ne interesa sa prezentam aberatiile din colectarea taxei, ci sa comunicam care sunt precizarile legii pentru ca populatia sa inteleaga unde greseste cel care vine sa aplice legea.

Capital: Din estimarile dvs. cati din cei aproximativ 2.900 de angajati ,,ard gazul de pomana,, in TVR?
Valentin Nicolau: Imi este greu sa spun ca Televiziunea Romana ar putea sa functioneze cu 1.000 sau cu 2.000 de angajati. Sunt convins ca are un excedent de personal. Masurile pe care le-am luat de a dimensiona productia si echipele de realizatori vor duce la situatii in care unii oameni nu vor mai avea ce face. In acel moment vom gasi solutiile sa ne despartim de ei.

Valentin nicolau despre:

Cea mai mare teapa ca patron al Editurii Nemira
· Schimburile valutare din 96-’97, cand am pierdut sume fabuloase.
Onorariul pentru montarea piesei ,,Ultimul Imparat,, de la TNB
· Am castigat 60 de milioane din avans si de atunci primesc procente din vanzarea de bilete.
Big Brother in Romania
· stiu ca va fi discutat ca cel mai mare insuccces din istoria internationala a programului.
Productiile Lazarov la SRTV
· O industrie de facut audiente, cu foarte mult profesionalism. Desi emisiunile sunt acuzate uneori pe nedrept, se intampla acolo si lucruri de mare valoare umana.
Prestatiile lui Ionel Stoica
· Am decis ca din toamna, Ionel Stoica sa se ocupe de programe doar din spatele camerelor.
Vacanta Mare
· O realitate trista.

Carte de vizita

Data nasterii: 22 iunie 1960, Bucuresti
Studii: Facultatea de Geologie si Geofizica, specializarea Inginerie Geofizica
Activitate profesionala:
Iulie 2001 – Guvernul Romaniei, Consilier al Primului Ministru pe probleme de cultura, educatie, cercetare si turism
Iulie 1991 – fondeaza Editura Nemira
1985 – 1990 – inginer geofizician la Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice
Alte activitati:r
– A publicat doua carti pentru copii si doua volume de teatru. A castigat Marele Premiu pentru dramaturgie al Ministerului Culturii in anul 2000.r
– sase piese jucate la Barlad, Sibiu, Targu Jiu, Bucuresti (Teatrul National si Nottara) si la TVR.