Pentru a relansa economia românească avem nevoie de capital străin, dar trebuie ajutate şi cele peste 600.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, a declarat, joi, în cadrul Forumului Economic 2012, organizat de Confindustria România, Ovidiu Nicolescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
‘În România mai există circa 1.530 de firme mari, înainte de criză erau în jur de 1.800, şi circa 600.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Dacă ne uităm la analize care au în vedere evoluţiile economice, şi pe clase de mărime, vom observa că în domeniul IMM-urilor am avut cea mai mare stabilitate socială. Chiar dacă am avut descreşteri ale numărului de IMM-uri, numărul de locuri de muncă în acest segment nu s-a redus. Constatăm că IMM-urile, în ciuda contextului care încă este foarte complicat, au început să îşi revină numeric, din păcate mai puţin calitativ. Pentru a relansa economia românească avem nevoie de capital străin, este absolut indispensabil. Firmele mari îndeplinesc rolul de motor al economiei, dar este clar că trebuie să ajutăm şi cele peste 600.000 de ‘furnici’ cu capital autohton sau străin, circa 30.000 sunt cu capital italian, să se relanseze’, a spus Nicolescu.
Potrivit acestuia, acum patru ani Uniunea Europeană a realizat un document strategic de o importanţă excepţională.
‘S-au formulat zece principii care trebuie avute în vedere pentru dezvoltarea sectorului de IMM-uri şi nu a rămas la faza de principii şi s-au formulat 93 de măsuri concrete care trebuie luate. Circa jumătate la nivel naţional şi cealaltă jumătate la nivelul Uniunii Europene. CNIPMMR a luate toate cele 10 principii şi peste 90 de măsuri, a studiat în ce măsură se pot aplica în România. Ca urmare a formulat 60 de propuneri referitoare la ce trebuie făcut în sectorul privat în condiţiile în care a convins noul Guvern să lucreze la o nouă lege a IMM-urilor. Am propus să fie introdusă în această lege generalizarea testului IMM-urilor. La nivelul Uniunii Europene s-a luat hotărârea ca orice lege nouă, hotărâre de Guvern care vizează economia să aibă un test privind IMM-urile, şi ce efecte au asupra acestora. Guvernul, în fiecare an să anunţe, înainte, ce legislaţie va modifica în viitor’, a spus oficialul CNIPMMR.
El a mai afirmat că o altă categorie de măsuri vizează asistenţa, ajutorarea, stimularea IMM-urilor pentru a se dezvolta în condiţiile valorificării la un nivel normal al fondurilor europene.
‘Spre exemplu am propus să se înfiinţeze un fond special pentru întreprinderile inovative alimentat din fondurile europene. Propunem astfel să facem un fond puternic în care să finanţăm, în condiţii europene, firmele inovative’, a explicat Nicolescu.
Potrivit acestuia, CNIPMMR organizează pe data de 2 noiembrie 2012, la Palatul Parlamentului, a XX-a ediţie a topului firmelor private, unde vor fi cel puţin 1.000 de întreprinzători din toată ţara.
SURSA: Agerpres