Conducta de gaze Iaşi - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din România, va fi finalizată la 15 august, urmând ca România să exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din producţia naţională, într-o primă fază, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
”Prima fază a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre România spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 – 15.000 de metri cubi pe oră, ceea ce înseamnă 1-2% din producţia totală a României”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României.
Referindu-se la companiile care vor exporta efectiv gaze din România, el a explicat că va fi organizată o licitaţie pentru rezervarea capacităţii conductei. ”Vom vedea de unde vor proveni gazele. Conform procedurilor, Transgaz şi noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, vor trebui să semneze un acord de cooperare şi, apoi, tot conform metodologiilor în vigoare, vor scoate la licitaţie capacitatea conductei printr-o procedură numită open season. De văzut cine va rezerva capacitate şi de văzut ce actori economici vor putea încheia contracte comerciale, care pot fi şi dinspre România spre Republica Moldova, dar şi dinspre Republica Moldova spre România. Este primul interconector care funcţionează în ambele sensuri încă de la punerea sa în funcţiune”, a spus Nicolescu. Potrivit oficialului, procesul de open season se va organiza după semnarea acordului de cooperare.
”Din punctul de vedere al statului român, noi am cam făcut tot ce era de făcut, proiectul este finalizat pe partea românească. Pe partea din Republica Moldova este realizat într-o proporţie mare şi va fi finalizat la 15 august. Mă bucură foarte mult că ne-am încadrat în buget şi suntem chiar cu 10% sub bugetul estimat”, a mai spus el, potrivit Agerpres. Întrebat la ce preţ vor importa gaze cei din Republica Moldova, el a arătat că preţurile vor face obiectul înţelegerilor comerciale între companii.
'Existenţa acestei noi surse de aprovizionare pentru Republica Moldova creează premisa obţinerii unor condiţii comerciale mai bune pe contractele actuale pe care le au. Gazele care vor veni din România într-o primă fază vor acoperi, la nivel anul, circa 8-9% din consumul Republicii Moldova, excluzând Transnistria', a adăugat Nicolescu.
Potrivit Departamentului pentru Energie, în prima etapă, gazoductul va transporta 14.000 – 15.000 metri cubi pe oră, iar în a doua etapă, capacitatea va ajunge la 1,5 – 2 miliarde de metri cubi pe an.