Nicolescu a efectuat joi o vizită neanunţată la depozitul de gaze de la Urziceni al Romgaz, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiţii de circa 25 milioane de euro, pentru creşterea capacităţii de stocare.
'Am venit într-o vizită-surpriză pentru a vedea cum se lucrează la această investiţie, care trebuie finalizată rapid. Le-am spus constructorilor că pe 1 septembrie voi fi din nou aici. România trebuie să fie mai ambiţioasă în ceea ce priveşte creşterea performanţelor capacităţilor de stocare gaze', a declarat Răzvan Nicolescu.
'Sunt mulţumit de nivelul stocurilor pentru iarna 2014 – 2015, de faptul că suntem cu producţia la maximum (peste 30 milioane metri cubi pe zi). În plus, în contextul preocupărilor din ultima perioadă ale statului român de a încuraja explorarea şi exploatarea resurselor naturale, nu trebuie să fie nimeni surprins dacă sutele de milioane de euro investite în ultimul timp vor genera în următoarele zile, săptămâni sau luni rezultate, adică noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale', a mai spus ministrul delegat pentru Energie.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Romgaz, lucrările la depozitul de la Urziceni vor fi finalizate la sfârşitul lunii august. Capacitatea totală actuală a depozitului de la Urziceni este de 250 milioane metri cubi (mc), în urma investiţiei urmând să crească la 360 milioane mc (un plus de circa 40%).
Depozitul operează, în prezent, cu un milion mc/zi la injecţie şi 2,5 milioane mc/zi la extracţie. În urma investiţiei realizate, depozitul va opera cu 2,5 milioane mc/zi la injecţie şi cu 4 milioane mc/zi la extracţie.
Potrivit comunicatului, în acest moment, cantitatea totală depozitată de gaze naturale este de 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, în timp ce obligaţiile legale pentru anul în curs sunt de 1,7 miliarde de metri cubi.
Departamentul pentru Energie consideră că la sfârşitul perioadei de injecţie, România va avea în depozite peste două miliarde de metri cubi.
În prezent, producţia României se ridică la 30 milioane mc/zi, iar consumul ajunge la 20 milioane mc/zi. Cei mai mari consumatori de gaze din România sunt Interagro şi Azomureş, care acoperă 25% din total consum.
SURSA: Agerpres