“Dacă s-ar face un campionat în Europa, care este țara cu cele mai multe taxe și impozite și cele mai multe elemente de parafiscalitate, în mod precis, România este pe podium. O să vă dau o singură cifră: numărul mediu de taxe și impozite în Uniunea Europeană este de aproape 17, mai exact 16,97. Știți care este numărul de taxe și impozite în România? 116. Prin urmare, avem de 6,6 ori mai multe! De 6,6 ori mai multe taxe și impozite față de media europeană înseamnă de 6,6 ori mai multe cheltuieli de timp, de bani șamd. Atât la întreprinzători, cât înseamnă și la organismele statului. Noi am propus și susținem în continuare comasarea acestora să ajungem la media europeană, pentru că acesta este un avantaj și pentru statul român, și pentru bugetul național, și pentru fiecare întreprinzător”, a declarat Nicolescu.
Nu doar numărul și nivelul taxelor și impozitelor prezente în Codul Fiscal sunt vinovate pentru starea businessului românesc, ci mai ales elementele de parafiscalitate.
„Acum șase-șapte ani CNIPMMR a făcut un inventar al elementelor de parafiscalitate și am fost pur și simplu șocați că am descoperit vreo 520 de elemente. Acum se pare că s-au redus mai mult de jumătate. Dar cu toate acestea au rămas foarte multe. Când vorbești de 200, în jur de 200, de elemente de parafiscalitate, este enorm. Unui om îi e și greu să rețină 200, dar să le mai și aplice. Sigur, aici trebuie să facem precizarea că nu înseamnă că fiecare întreprindere are 200 de elemente de parafiscalitate – una are 20, una are 30, una are 10. Oricum, sunt extrem de multe. Din păcate, parafiscalitatea a fost folosită în România pentru a alimenta clienții politici, pentru a alimenta tot felul de ONG-uri de utilitate cel puțin discutabilă, și care ne-am trezit, atât cetățenii, cât și firmele, că trebuie să contribuim cu bani la tot felul de oganizații, Ordinul arhitecților, ordinul medicilor, tot felul de fundații, de centre, care rămăseseră fără obiectul muncii sau nu au utilitatea necesară să facă niște servicii care se cer pe piață și atunci se folosește acest subterfugiu”, încheie Nicolescu.
Nicolescu: „Parafiscalitatea a fost folosită în România pentru a alimenta clienții politici şi tot felul de ONG-uri de o utilitate cel puțin discutabilă!”
16 aprilie 2012, 22:55
Ultima modificare în 17 aprilie 2012, 01:55
Numărul mare de taxe este una dintre cele mai mari piedici puse în calea mediului de afaceri din România. Asta susține Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Micu, CFR Marfă: Toți operatorii feroviari de marfă din Europa au probleme serioase
- Puterea secretă a economiei pakistaneze
- Simon Murray: “Nemții beneficiază de zona euro mai mult decât oricine! Dacă euro dispare, Germania va avea șomaj de 20%!”
- Soluție pentru absorbția fondurilor europene: dublarea salariilor specialiștilor din Autoritățile de Management!
- Pentru dezvoltarea asigurărilor de sănătate, Asirom negociază parteneriate cu spitale private
- Trichet, depre țările BRIC, noii lideri ai economiei globale: „Le-a mers splendid în ultimii ani!”
- Ai rămas fără rovinietă? Ocoleşte cele mai „periculoase” locuri unde poţi fi prins de camerele de luat vederi
- Peste 400 milioane euro de la UE pentru cei care vor să investească în agricultură
- România are nevoie de o bancă a fermierilor
- Cum a reacționat Casa Albă la lărgirea marjei de fluctuație a monedei chineze