Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare, inițiatoarea proiectului de lege privind siguranța copiilor online, s-a întâlnit joi cu Vitnija Saldava, Manager Regional de Politici Publice la Meta (n.red Facebook).

Nicoleta Pauliuc s-a întâlnit cu Vitnija Saldava

Senatoarea a transmis îngrijorările celor care sprijină inițiativa legislativă și care au semnat deja petiția de susținere a proiectului de lege. Petiția a adunat deja aproape 300.000 de semnături.

Liberala a făcut mai multe declarații. Ea spune că „siguranța copiilor online nu e un moft”.

„În toate inițiativele mele legislative au plecat de la oameni şi problemele lor. Fac legi pentru viață. De aceea cred că e foarte important ca soluțiile la care ajungem prin lege să fie eficiente şi viabile pentru ca mediul online să fie cu adevărat sigur pentru copiii noştri. Sunt şi mamă şi ştiu “la prima mână” cum pot să influențeze rețelele de socializare şi internetul mințile tinere. Siguranța copiilor online nu e un moft. Aşa cum a spus-o deja Comisia Europeană şi cum au votat colegii mei în Parlamentul European, ce nu e permis offline, nu ar trebui să fie permis nici în online. Cum nu permitem hărțuire şi abuz pe stradă, nu ar trebui să închidem ochii nici online. E responsabilitatea noastră să ne protejăm copiii”, a declarat ea.

Nicoleta Pauliuc
SURSA FOTO: Facebook, Nicoleta Pauliuc

Meta este unul dintre marii jucători din piață

Senatoarea PNL a transmis mai multe informații și într-o postare realizată pe pagina sa de Facebook. Ea susține că este continuată „lupta pentru protecția copiilor în mediul online”.

„Continuăm lupta noastră pentru protecția copiilor în mediul online. Am avut azi o întâlnire foarte utilă, cu Vitnija Saldava, Manager Regional de Politici Publice la Meta.
Am discutat despre proiectul pe care l-am inițiat pentru siguranța copiilor online. E foarte important ca soluțiile la care ajungem prin lege să fie eficiente şi viabile pentru ca mediul online să fie cu adevărat sigur pentru copiii noştri.

Am apreciat deschiderea către dialog a Meta, unul dintre marii jucători din piață, cu responsabilitate pe măsură pentru utilizatori şi am transmis îngrijorările celor care îmi scriu, a celor care au semnat deja petiția de sprijin a proiectului de lege”, a scris senatoarea.

Potrivit celor scrise de liberală, sunt aproape 300 000 de semnături, iar numărul ar fi în creştere.

Primul ghid pentru siguranța copiilor în mediul online

Primul ghid pentru siguranța copiilor în mediul online este destinat conștientizării importanței protecției datelor cu caracter personal și a securității cibernetice.

Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor, a explicat importanța acestui document într-o lume în care pericolele din spațiul virtual sunt omniprezente.

 „Când copiii devin victime ale acestor riscuri, este esențial să luăm măsuri urgente” , a declarat Daniela Cireașă pentru Adevărul.

Inițiativa ghidului a apărut în 2020. Totodată, documentul a fost finalizat și prezentat Ministerului Educației în 2022. După revizuiri, ghidul a fost publicat și este disponibil gratuit pe site-ul DNSC.

Mai mult, primul ghid pentru siguranța copiilor în mediul online este disponibil și pe site-ul Asociației Specialiștilor în Confidențialitatea Datelor.

Ghidul pentru siguranța copiilor în mediul online, este structurat în trei capitole. Acestea oferă informații despre protecția datelor personale și siguranța online:

  • Datele personale. Copiii învață despre datele personale, utilizarea lor și cine poate avea acces la ele.
  • Siguranța online. Informații despre parole, dispozitive și inteligență artificială, precum și despre pericole precum furtul de identitate și atacurile cibernetice.
  • Recunoașterea și evitarea pericolelor. Sfaturi despre cum să recunoască și să evite pericolele din online, drepturile lor și legalitatea din online.