Din acest motiv, Republica Moldova a început să se retragă treptat din unele acorduri încheiate cu CSI, organizaţie în care Rusia și-a dorit să adune sub umbrela sa toate fostele republici sovietice.

„Putem constata că în cei 30 de ani de existenţă, CSI nu şi-a demonstrat eficienţa pentru Moldova. Ţara noastră nu a putut realiza multe dintre obiectivele fixate acum 30 de ani în cadrul Comunităţii. Conflictul transnistrean nu a fost soluţionat. Trupele militare ilegale continuă să se afle pe teritoriul ţării noastre, fiind un factor de destabilizare.

De nenumărate ori producătorii noştri au fost limitaţi de embargouri şi nu au mai putut exporta produse. Au fost găsite şi alte instrumente dictate de politic pentru a pune presiune pe Moldova şi cetăţenii ei”, a spus ministrul moldovean de Externe într-un interviu pentru NewsMaker.

De ce nu se retrage Republica Moldova complet din CSI

Nicu Popescu a afirmat că Republica Moldova nu se retrage complet din CSI deoarece unele acorduri încheiate în cadrul organizaţiei oferă posibilitatea colaborării cu alte ţări din CSI, nu doar cu Federaţia Rusă.

„La această etapă sunt analizate acordurile de care nu avem nevoie. (…) Unele Acorduri prevăd doar aspecte tehnice. Acum toate aceste lucruri sunt analizate”, a explicat acesta. Ministrul moldovean de Externe a spus că țara sa are acorduri bilaterale de călătorie fără vize cu toate ţările din CSI, cu excepţia Turkmenistanului.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine pentru Republica Moldova „să-şi asigure sprijinul NATO”, Nicu Popescu a subliniat că că neutralitatea țării este prevăzută de Constituţia din 1994. „Dar această clauză nu este suficientă pentru a asigura securitatea statului”, a recunoscut acesta.

„De aceea este foarte important ca pe lângă Constituţie, Moldova să beneficieze de sprijinul prietenilor. Cea mai periculoasă în viaţa personală şi în geopolitică este singurătatea. Este foarte important pentru noi să nu ne pomenim singuri într-o regiune extrem de periculoasă”, a precizat ministrul.

Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt excelente

În acest context, Nicu Popescu a precizat că relaţiile cu România sunt excelente.

„Şi preşedintele României, Klaus Iohannis a menţionat de mai multe ori că indiferent cum se vor derula evenimentele în regiune, România va ajuta Republica Moldova”, a spus el.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, Republica Moldova colaborează cu partenerii europeni, dar şi cu Ucraina, SUA, Japonia, Canada, „cu toţi cei care încurajează continuarea reformelor în Moldova astfel încât să putem asigura în continuare pacea şi stabilitatea”.

„Aderarea la UE este la fel un factor de securitate. Este un element important care ne oferă posibilitatea să ne uităm cu încredere în viitor şi că Moldova este sprijinită şi ajutată să rezolve toate problemele”, a precizat acesta.