Aderarea României la Spațiul Schengen depinde de alegerile din Spania și Olanda
Din punctul său de vedere, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea avea loc abia în decembrie 2023, fiind influențată de alegerile legislative care vor avea loc în Spania pe data de 23 iulie 2023, în contextul în care Spania deține președinția Consiliului UE, și de alegerile legislative care vor avea loc în Olanda pe data de 22 noiembrie 2023, în condițiile în care Olanda este singura țară care se opune aderării României la zona de liberă circulație din Europa.
„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României la Schengen, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda – înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării.
Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct dar și indirect. șansa va depinde și de acțiunea Guvernului României.
Problema rămâne în continuare la Viena”, a declarat, marți, Nicu Ștefănuță în urma dezbaterii publice a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European, în cadrul căreia eurodeputații au dezbătut, în prezența Comisiei Europene (CE), tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Karl Nehammer nu își va schimba poziția
Nicu Ștefănuță a precizat, totodată, că există persoane în interiorul Partidului Popular European (PPE) care susțin că cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, nu își va schimba poziția față de aderarea României la Spațiul Schengen, „în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut.”
Din punctul său de vedere, în prezent, „cel mai important este ca Guvernul Ciolacu și președintele României, Klaus Iohannis, să-și facă treaba în mod profesionist.”
„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute înafara Spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani.
Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a adăugat oficialul român.