Nicu Ștefănuță: Schengenul terestru va fi rezolvat. S-ar putea să facem un acord cu guvernul lui Nehammer

romania, spațiul schengen

SURSA FOTO: Dreamstime

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte din partea României în Parlamentul European, a vorbit despre numirea sa în această funcție și despre beneficiile pe care România le are având doi vicepreședinți în PE și despre posibilele schimbări în șansele României de a adera cu granițele terestre la spațiul Schengen.

Nicu Ștefănuță: Schengenul terestru va fi rezolvat

Nicu Ștefănuță și Victor Negrescu au fost aleși vicepreședinți în noul Parlament European, fiecare reprezentând un grup politic diferit: Nicu Ștefănuță a fost susținut de Verzi, iar Victor Negrescu de socialiști. Acesta este un eveniment senzațional pentru România, iar această realizare ar putea aduce beneficii semnificative țării noastre.

Nicu Ștefănuță a declarat în cadrul emisiunii Be EU de la Antena 3 CNN că va continua să abordeze problemele pe care le-a promovat în campania electorală. Printre priorități se numără criza locuințelor pentru tineri, având în vedere că locuințele sunt insuficiente și costisitoare în orașe mari precum Cluj, București, Timișoara și Iași, iar creditele bancare sunt foarte scumpe. De asemenea, el va lucra pe teme importante precum sănătatea mintală, inclusiv decontarea terapiei, drepturile femeilor și combaterea violenței de gen, precum și garantarea dreptului la avort. Alte domenii de interes includ transportul public, în contextul problemelor legate de schimbările climatice și vreme extremă.

„Eu voi lucra pe temele pe care am făcut și campanie, pe criza locuințelor pentru tineri, tinerii nu-și mai permit casă, nu avem su suficiente locuințe sociale, o chirie este foarte scumpă în Cluj, în București, în Timișoara, în Iași, în multe din orașe creditele la bancă sunt foarte, foarte scumpe. Deci voi lucra pe această dimensiune, care e foarte importantă, și mă voi mai lucra și pe temele care îmi sunt mie specifice, sănătatea mintală, decontarea terapiei în România, pentru că avem o criză de sănătate mintală, drepturile femeilor și oprirea violenței împotriva femeilor, garantarea dreptului la avort, multe din temele astea cu care am făcut campanie acasă. Transportul public – avem orașe sufocate, avem schimbări climatice care ne dau vremea peste cap, avem caniculă și furtuni nemaivăzute”, a spus Nicu Ștefănuță la Be EU de la Antena 3 CNN.

Nicu Ștefănuță a subliniat că este important ca mai mulți români să ocupe poziții de conducere în instituțiile europene. El a criticat retorica unor politicieni care blamează Bruxelles-ul, amintind că România este parte integrantă a acestui sistem. În context, Ștefănuță a menționat că România are acum doi vicepreședinți în Parlamentul European, 33 de europarlamentari, un comisar european și un vot de veto în Consiliu, indicând astfel că România nu este chiar „săraca Europei.”

„Eu sunt destul de sceptic, pentru că citesc multă istorie și cred că nu va fi o binecuvântare pentru noi. Mandatul ăsta va fi un mandat foarte greu și cumva chiar sper să avem la cârma țării și aici oameni înțelepți care să poată să ducă vremuri grele care vin. Mă aștept ca situația internațională să se înrăutățească, nu să se îmbunătățească. Vom avea un președinte în Statele Unite, care uneori nu prea e clar în privința NATO. Deci vom avea niște provocări destul de mari. Și extrema dreaptă e foarte sus, democrația nu mai e înțeleasă de oameni. Cumva mi-ar plăcea și ca politicienii să mai explice oamenilor care e faza cu democrația, cum se votează. Rețeta succesului în campanie a fost asta: jumătate din toți banii investiți au fost în educarea votantului tânăr, ceva ce ar fi trebuit statul să facă, cum se votează, de ce se votează, de ce avem acele semnături, cum le semnăm. Eu cred că dacă mobilizăm mai bine societatea și explicăm, s-ar putea să avem o înțelegere mai bună între români”, a explicat vicepreședintele în PE.

Schengenul terestru va fi rezolvat

Nicu Ștefănuță este încrezător că problema aderării României la Schengenul terestru va fi rezolvată. El consideră că va trebui să așteptăm alegerile parlamentare din Austria, programate pentru toamna acestui an. Deși rezultatele recente din Austria nu sunt foarte încurajatoare, Ștefănuță subliniază că nu există alternative imediate. În ceea ce privește Olanda, în ciuda rezultatelor slabe de la alegeri, țara nu s-a opus. Ștefănuță sugerează că s-ar putea încheia un acord cu guvernul austriac condus de Nehammer, menționând că România este deja parte a Schengenului maritim și aerian și că acum trebuie completat și Schengenul terestru.

„Schengenul terestru va fi rezolvat. Sunt convins de asta. Eu cred că va trebui să așteptăm alegerile parlamentare din Austria, care sunt toamna asta. După cum am văzut rezultatele de la europarlamentare, veștile nu sunt grozave din Austria, dar nu prea avem altceva ce face acum.

Și în cazul Olandei rezultatele au fost destul de proaste la alegeri, dar totuși Olanda nu s-a opus. S-ar putea să facem de pe acum un deal, un acord cu guvernul lui Nehammer. Suntem cu un picior în autobuz, suntem în Schengen maritim și aerian și atunci mai trebuie cel terestru”, a mai spus Ștefănuță.