Președintele Federației Române de Haltere a fost suspendat pe viață de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Decizia acestuia vine după ce s-a scos la iveală că Nicu Vlad a încălcat Articolul 2.8 din legile anti-doping la haltere.
Nicu Vlad a fost suspendat pe viață din Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Acesta a fost implicat într-un scandal anti-dopaj
Nicu Vlad a fost suspendat pe viață de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, scrie presa internațională, care adaugă că aceeași soartă a avut-o și maghiarul Tamas Ajan. Amintim că cei doi au fost conducători ai Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF).
Camera Anti-Doping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv a trimis un comunicat de presă în care a precizat că Nicu Vlad a fost găsit vinovat pentru încălcarea Articolului 2.8 din legile anti-doping la haltere.
”În decembrie 2021, Agenția Internațională de Testare (AIT), la solicitarea Federației Internaționale de Haltere (FIH), a înaintat plângeri la Camera anti-doping Tribunalul de Arbitraj Sportiv cu privire la încălcarea regulilor anti-doping, pentru cei doi oficiali (n.r. – Nicu Vlad și Tamas Ajan) cu privire la implicarea aceastora în alterarea controalelor anti-doping și complicitate la încălcarea regulilor decătre mai mulți atleți, începând cu anul 2012.
Având în vedere cât de serios s-au încălat regulile anti-doping, dar și perioada îndelungată în care acest lucru s-a petrecut, TAS consideră că suspendarea pe viață este pedeapsa cea mai potrivită”, se arată în comunicat.
Totul a fost scos la iveală de un documentar german
Informațiile cu privire la Nicu Vlad, și nu numai, au ieșit la iveală după ce postul german de televiziune a realizat un documentar, în 2020, în care preciza că există aproape 150 de cazuri de dopaj are nu au fost rezolvate, toate din perioada 2009-2019.
”ITA a fost surprinsă de gradul mare de inacţiune al IWF din ultimii ani, care a dus la 29 de infracţiuni antidoping nesancţionate, acesta fiind imposibil de urmărit din cauza prescrierii lor sau din cauza distrugerii probelor”, a precizat ITA.
”Motivele pentru care aceste cazuri nu au fost procesate sau analizate merg de la omisiune administrativă, arhivare defectuoasă, proceduri organizaţionale haotice sau erori jurisdicţionale, pe de o parte, şi până la indiferenţă, neglijenţă intenţionată, complicitate, sau mai rău, acoperiri flagrante şi intenţionate”, se arăta în raport.
Actualul președinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere declara că ”este îngrozit de ceea ce se afirmă a fi o trădare completă a halterelor şi a halterofililor de către cei cărora le-a fost încredinţată conducerea sportului nostru”.