Fostul președinte al ANRE, Niculae Havrileţ, trimis în judecată de DNA
Niculae Havrileţ, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a fost trimis în judecată de procurorii DNA.
Havrileţ a fost președinte al ANRE între iunie 2012 și octombrie 2017, iar între decembrie 2019 și martie 2021, a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Acesta este acuzat că ar fi încălcat interdicțiile legale impuse după mandatul său la ANRE, obținând foloase necuvenite în valoare de peste 1,19 milioane de lei. Conform anchetei, Havrileţ ar fi îndeplinit funcții în companii din sectorul energetic înainte de expirarea interdicției de cinci ani impuse prin lege, încălcând astfel prevederile legale.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Niculae Havrileţ pentru infracțiunea de obținere de foloase necuvenite de către o persoană cu atribuții de supraveghere sau control asupra operatorilor economici privați, conform art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000. Acesta este acuzat că, în perioada de cinci ani de la încetarea mandatului său de președinte al ANRE, ar fi îndeplinit diferite însărcinări pentru trei companii din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, cu toate că legea prevede o interdicție clară în acest sens.
DNA susține că Havrileț a ocupat mai multe funcții importante în companii din domeniul energetic, în ciuda faptului că, în calitatea sa de fost președinte al ANRE, era interzis să dețină astfel de funcții timp de cinci ani de la încheierea mandatului.
Ce beneficii ar fi obținut acesta?
Niculae Havrileţ a ocupat următoarele funcții, care sunt considerate în conflict cu legislația în vigoare:
- Membru al consiliului de administrație la Societatea Energetică Electrica S.A. între 7 februarie 2019 și 10 decembrie 2019.
- Director general al Distribuție Energie Electrică România S.A. între 27 septembrie 2021 și 28 martie 2022.
- Membru al Consiliului de Supraveghere (CS), Comitetului de Audit (CA) și Comitetului Prezidențial și de Nominalizare (CPN) la OMV Petrom S.A., în perioada 3 martie 2020 – 12 februarie 2024.
În urma acestor activități desfășurate pentru companiile energetice menționate, Havrileţ ar fi obținut beneficii necuvenite în valoare totală de 1.195.599 lei, potrivit procurorilor. DNA susține că aceste beneficii au fost obținute prin încălcarea interdicției legale de a desfășura activități pentru operatorii economici din domeniul energetic, în perioada de cinci ani de la încheierea mandatului la ANRE.
DNA a pus sechestru pe terenuri și clădiri
Pentru a asigura recuperarea prejudiciului adus prin aceste foloase necuvenite, DNA a dispus măsuri asigurătorii asupra unor terenuri și clădiri aflate în proprietatea lui Niculae Havrileţ. Aceste măsuri au fost luate pentru a facilita confiscarea specială a sumelor obținute nelegal în cazul în care inculpatul va fi găsit vinovat.
Dosarul a fost trimis către Tribunalul București, care va judeca acest caz. Potrivit acuzațiilor DNA, Havrileț ar fi încălcat grav legea, având, în perioada 2012-2017, responsabilități majore de supraveghere și control asupra operatorilor economici din domeniul energetic, iar funcțiile ocupate ulterior au fost în directă contradicție cu prevederile legale care impun un interval de cinci ani de interdicție în acest sector.