Niculae nu mai vrea Asirom pe bursă, chiar dacă pentru asta trebuie să calce pe cadavrele acţionarilor minoritari. Aceştia se pot trezi oricând fără reprezentanţi în conducerea societăţii sau cu pachetele de acţiuni diminuate prin majorări ale capitalului social.
A trecut mai bine de un an de când acţionarul majoritar al Asirom, omul de afaceri Ioan Niculae, a încercat prima dată să delisteze societatea de pe bursă. De atunci, a început un lung şir de procese declanşate de acţionarii minoritari împotriva hotărârii AGA de delistare, apoi împotriva deciziilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care permiteau omului de afaceri să facă acest lucru. La ora actuală, Curtea de Apel a anulat Dispunerea de Măsuri nr. 2 (care permitea delistarea societăţii), iar procesul declanşat de acţionarii minoritari împotriva hotărârii AGA de delistare este suspendat până la pronunţarea unei sentinţe definitive în procesul contra CNVM (autoritatea a depus recurs împotriva sentinţei pronunţate de Curtea de Apel).
Evenimentele au luat de curând o nouă întorsătură. Fără o explicaţie clară, Broadhurst Investment, unul din acţionarii minoritari semnificativi, şi-a vândut aproape toate acţiunile către două offshore-uri despre care piaţa bănuieşte că ar aparţine tot omului de afaceri Ioan Niculae. Mişcarea făcută de Broadhurst exclude dintre cauzele vânzării pe cea a maximizării profitului, tranzacţia fiind făcută mult sub preţul de piaţă bursieră al acţiunilor.
După ieşirea Broadhurst din acţionariatul Asirom, fondul QVT Investment rămâne singurul acţionar minoritar semnificativ în lupta cu Ioan Niculae. QVT se vede însă ameninţat să piardă orice fel de reprezentare în Consiliul de Administraţie al societăţii, nemaiavând un alt acţionar minoritar cu care să se alieze, după cum îi permite legea. În plus, deciza de majorare a capitalului social al societăţii de asigurări cu aproximativ 16 milioane de euro îi pune într-o mare dilemă pe acţionarii minoritari. Fără certitudinea unor business-planuri transparente pentru Asirom, minoritarii nu se pot hotărî dacă să participe sau nu la majorarea de capital.
Ioan Niculae ne-a declarat însă răspicat că nu renunţă la planurile de delistare de pe bursă a societăţii, cu atât mai mult cu cât „nu s-a făcut nici o judecare de fond a acestei probleme“. Mai mult, omul de afaceri susţine că, din cauza listării pe bursă, multe dintre hotărârile adunării generale au fost blocate de acţionarii minoritari, fapt care întârzie dezvoltarea societăţii.
Ce şanse reale de aplicare au însă planurile de delistare a Asirom? Avocatul Cristian Duţescu spune că, pentru a fi realizată delistarea, la Asirom ar trebui să existe un singur acţionar majoritar care să deruleze o ofertă publică pentru preluarea a 95% din totalul acţiunilor societăţii. Ar mai exista o variantă foarte optimistă: CNVM să câştige recursul împotriva deciziei de anulare a Dispunerii de măsuri care permitea delistarea oricărei societăţi doar pe baza unei decizii AGA, urmând ca apoi Asirom să câştige procesul privind anularea hotărârii AGA de delistare a societăţii.
Dar toate aceste evenimente se pot încheia abia pe la finele lui 2008. Delistarea Asirom la acea dată poate avea probleme, în condiţiile în care decizia s-a luat în martie 2006. Între timp, structura acţionariatului s-a schimbat, iar preţul de 0,34 de lei pe acţiune nu poate fi acelaşi, deoarece datele financiare ale societăţii se vor schimba până atunci. Chiar dacă delistarea pare dificil de realizat la ora actuală (QVT, care deţine 12,23% din Asirom, nu are de gând să vândă nimic pentru ca Interagro să ajungă la pragul de 95% ce-i permite delistarea), Ioan Niculae susţine că este hotărât să o realizeze în viitorul apropiat.
Acţionarii Asirom
• Broadhurst care deţinea 14,93% din societatea de asigurări a vândut recent către offshore-ul Waterwe Ventures Limited o cotă de 9,55% din Asirom, iar un alt pachet de acţiuni de sub 5% către un alt offshore, care nu şi-a declinat identitatea.
• AVAS cotrolează 6,38% din Asirom, participaţie care se va mări cu aproximativ 1% după ce autoritatea va mai aduce în capitalul social al societăţii câteva terenuri.
• Fondul de investiţii QVT deţine 12,23% din Asirom, iar restul, de alte fonduri – Metzler – sub 1%, Fire Bird – sub 1%, Julius Baer – sub 1%.
• Rafinăria Astra, deţinută de Kreyton Limited din Insulele Virgine, despre care piaţa comentează că ar aparţine tot lui Ioan Niculae, controlează la rândul său 8% din Asirom.
• Alţi acţionari deţin 14%
• Interagro SA, firma controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, deţine 50% din Asirom. Dacă zvonurile din piaţă sunt adevărate, Ioan Niculae controlează acum 72,54% din Asirom.
Fără Bursă!
«Nu am renunţat la planurile de delistare. Fără bursă, hotărârile AGA ar fi fost mai uşor aprobate, iar investiţiile şi creşterea solvabilităţii Asirom ar fi fost mai rapid îndeplinite.»
Ioan Niculae, acţionar majoritar Interagro şi, indirect, la Asirom