20.000 de imobile din București vor intra în procesul de evaluare rapidă a riscului seismic
Nicușor Dan a precizat, totodată, că a discutat, marți, cu reprezentanții primăriilor de sector despre împărțirea sarcinilor în acest domeniu având în vedere obligațiile impuse de Legea 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Propunerea lor este ca Primăria Municipiului București (PMB) să consolideze clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureştiului, iar primăriile de sector să reabiliteze imobilele care sunt în afara acestor zone.
Potrivit Agerpres, este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de anul 1978, iar, conform împărțirii, PMB ar evalua 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 ar evalua 1.186 de imobile, Primăriei Sectorului 2 ar evalua 3.938 de imobile, Primăriei Sectorului 3 ar evalua 2.040 de imobile, Primăriei Sectorului 4 ar evalua 2.464 de imobile, Primăriei Sectorului 5 ar evalua 5.552 de imobile, iar Primăriei Sectorului 6 ar evalua 919 de imobile.
„Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde punem banii pentru consolidări.
Obiectul discuţiei de azi a fost să prezentăm aceste informaţii către primăriile de sector – pentru că începând cu legea din 2022, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au împreună competenţa de consolidare a clădirilor cu risc seismic – şi să vedem dacă putem să împărţim această sarcină, pe evaluarea preliminară, între primăria generală şi primăriile de sector; propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureştiului, care sunt cam 4.000 şi primăriile de sector să facă, fiecare în sectorul ei, clădirile care sunt în afara zonelor protejate”, a explicat, marți, Nicuşor Dan, potrivit sursei citate anterior.
Nicușor Dan a precizat, totodată, că primăriile de sector vor transmite un răspuns până la jumătatea lui iunie 2023, în condiţiile în care evaluarea preliminară a unei clădiri costă aproximativ 1.000 de lei/imobil. La sfârşitul luni iunie 2023, urmează să fie aprobată o hotărâre de Consiliu General, în baza căreia să fie realizată împărţirea pe sectoare a clădirilor care trebuie evaluate.
„Este foarte important ca toate actele să fie în ordine, înainte de a începe consolidarea efectivă. Dacă te grăbeşti şi faci fazele anterioare în şase luni, se poate întâmpla să faci consolidarea efectivă în 15 ani.
Deci, opinia mea, pe tot ce înseamnă investiţii ale Municipalităţii, este că mai bine pierzi doi ani în achiziţie şi proiectare şi faci lucrarea în doi ani, decât să faci achiziţie şi proiectare în şase luni şi să faci în 15 consolidarea”, a precizat primarul general al Capitalei.
Nu este exclus ca unele clădiri să fie demolate
Nicușor Dan a spus, totodată, că propunerea primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, privind demolarea unor clădiri cu risc seismic, cu excepţia celor de patrimoniu, nu este exclusă.
„Este o perspectivă care nu e exclusă. Noi facem şi suntem şi obligaţi de această metodologie să facem evaluarea tuturor celor aproximativ 20.000 de clădiri care îndeplinesc anumite criterii din metodologie.
Evaluarea asta ne spune cu ce trebuie să începem. Mai departe, acolo unde chiar începem şi decidem că trebuie intervenit, demolarea şi reconstruirea sau demolarea şi relocarea este o opţiune”, a declarat el.
În București, există 106 imobile în diferite etape de consolidare
Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a explicat că, în prezent, există 106 imobile în Capitală în diferite etape de consolidare, în special în partea de pregătire a proiectului; momentan, zece şantiere iniţiate de Compania Municipală Consolidări, în timpul administraţiei anterioare, fiind „blocate”.
„În mod concret, estimăm că Administraţia Municipală pentru Consolidare va începe evaluarea vizuală pentru consolidare cel mai târziu la începutul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate.
Iniţiem procedura în perioada imediat următoare. Estimăm că la început de septembrie, sfârşit de august, să putem aveam un contract încheiat”, a precizat Răzvan Munteanu.