Nicuşor Dan, actual primar general al Bucureștiului și candidat declarat la alegerile prezidențiale, consideră că decizia anulării scrutinului electoral reprezintă o provocare fără precedent pentru democrația din România. Acesta subliniază importanța restabilirii încrederii publice în procesul electoral prin dovezi clare care să justifice măsura luată.
Nicuşor Dan despre importanța încrederii în deciziile electorale
Primarul general al Bucureștiului, Nicuşor Dan, a afirmat marți seara că, pentru a păstra integritatea democratică, este esențial ca cetățenii să fie convinși de corectitudinea anulării alegerilor.
”Lucrul cel mai important în acest moment, în opinia mea, este ca oamenii să fie convinşi, cât mai mulţi dintre ei, că măsura anulării alegerilor a fost o măsură corectă. Şi dacă pentru asta trebuie să mai aşteptăm trei luni, eu cred că e bine să aşteptăm. Pentru că instituţia alegerii este o instituţie, probabil cea mai importantă a democraţiei şi oamenii trebuie să fie convinşi că măsura anulării alegerilor de către Curtea Constituţională a fost o măsură corectă.
Au început să apară nişte informaţii, incomplete până în momentul de faţă, bineînţeles că a fost bine ca ele să apară înainte de alegeri, să nu ajungem până acolo, dar e foarte, foarte important ca chestiunea anulării alegerilor să fie tranşată”, a declarat el în cadrul unui interviu pentru Digi 24.
Acesta a subliniat că amânarea alegerilor cu câteva luni este preferabilă lipsei de claritate și încredere în procesul electoral.
Nicuşor Dan a evidențiat că decizia Curții Constituționale privind anularea scrutinului reprezintă o problemă majoră pentru democrație. El a atras atenția asupra informațiilor care sugerează posibile interferențe externe, salutând inițiativa Comisiei Europene de a investiga implicarea TikTok în alegerile din România.
„Mă bucură foarte mult anunţul pe care l-a făcut Comisia Europeană azi, prin chiar preşedinta Comisiei, că Comisia investighează, de asemenea, interferenţa TikTok cu alegerile din România. Deci ăsta este lucrul cel mai important”, a mai spus el.
Nicușor Dan, despre eșecul instituțiilor implicate în organizarea alegerilor
Primarul a subliniat că anularea alegerilor reflectă un eșec major al mai multor instituții-cheie din România, precum Autoritatea Electorală Permanentă și serviciile de securitate.
”În primul rând a fost un eşec, faptul că noi, ca stat, am ajuns să anulăm alegeri, a fost un eşec al unor instituţii: Autoritatea Electorală Permanentă, servicii secrete, e cert că a fost un eşec. Cred că e mai important… la un moment dat, va trebui să vedem şi cine şi cât a greşit, dar cred că este mai important acum ca chestiunea anulării alegerilor să fie lămurită”, a declarat Nicuşor Dan.
Acesta a menționat că, în cazul în care se confirmă interferența unui stat străin, cel mai probabil Rusia, dezvăluirile trebuie făcute într-un mod profesionist și bine fundamentat.
El consideră că astfel de concluzii nu pot fi prezentate publicului fără o analiză temeinică și proceduri stricte. Modul în care aceste informații sunt dezvăluite trebuie să respecte standarde profesioniste, a precizat primarul general al Capitalei.
„Dacă se confirmă, şi eu înclin să cred că se va confirma, că a fost o influenţă a unui stat străin, cel mai probabil Rusia, această chestiune ţine de servicii de securitate externe şi nu poţi să iei, pur şi simplu, nişte rapoarte care, evident, au un grad de secret, nu poţi să le iei şi să le pui pe masă de pe o zi pe alta. Modul în care această chestiune este făcută publică trebuie să fie un mod profesionist, dacă, repet, dacă asta se va confirma”, a declarat primarul.
Analiza partidelor politice pentru desemnarea unui candidat unic
În contextul alegerilor prezidențiale, Nicuşor Dan a fost întrebat dacă partidele pro-occidentale vor susține un candidat comun.
El s-a declarat convins că partidele, pe care le consideră instituții profesioniste în domeniul politic, deși mai puțin eficiente în ceea ce privește guvernarea, vor efectua propriile analize și sondaje. Acesta a precizat că vor avea loc discuții, iar, în cele din urmă, societatea va ajunge la o decizie comună.
”Sunt convins că partidele care sunt nişte instituţii profesioniste în ceea ce priveşte politica, mai puţin profesioniste în ceea ce priveşte guvernarea, că altfel n-am fi aici, vor face propriile analize, propriile sondaje, vor exista discuţii şi o să avem o decizie în cele din urmă, o să avem noi, ca societate”, a explicat Dan.
Nicușor Dan, critici directe la adresa conducerii AEP
Nicuşor Dan a subliniat că este absolut necesar ca persoanele responsabile de greșelile comise în organizarea alegerilor să fie trase la răspundere, atât din cadrul serviciilor de securitate, cât și din instituțiile civile. El a punctat că asumarea responsabilității este esențială pentru a restabili încrederea publicului în instituțiile statului.
Un exemplu concret oferit de Nicuşor Dan a fost cel al președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. În opinia sa, acesta nu mai poate rămâne în funcție în contextul actual, considerând că menținerea sa la conducerea instituției ar afecta credibilitatea procesului electoral. Dan a argumentat că, în situații de criză, liderii instituțiilor implicate trebuie să demonstreze responsabilitate și să acționeze în interesul public, inclusiv prin demisii, acolo unde este cazul.
”Fără discuţie că cine a greşit trebuie să plătească şi pe servicii, şi pe instituţiile civile. De exemplu, nu cred că e admisibil ca domnul Greblă să continue să conducă Autoritatea Electorală Permanentă în momentul ăsta”, a punctat el, solicitând schimbări în cadrul instituțiilor responsabile pentru organizarea alegerilor
El a subliniat că această măsură nu ar fi doar o chestiune de asumare individuală, ci un semnal necesar pentru societate, care cere claritate și integritate din partea instituțiilor implicate în procesul electoral.