Primarul Capitalei s-a prezentat, marţi dimineață, pe 29 noiembrie, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Edilul a fost vizat cu privire la sesizarea pe care depus-o legată de ceea ce el numește „nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1”, care prevede construirea unui bloc pe un teren prevăzut ca spaţiu verde, a relatat agenția de presă Agerpres.

Primarul Capitalei a anunțat pe 2 noiembrie că a sesizat DNA în privința autorizării unei construcții pe un spațiu verde

„În acea planșă e verde, ceea ce înseamnă spațiu verde și avem o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde. Când s-a dat acest PUZ în 2019 era o hotărâre judecătorească în altă speță care spunea că nu poți să construiești pe spațiul verde. (…) Eu am reclamat un fapt: că exista regimul urbanistic de spațiu verde, că există o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde și cu încălcarea acestei legi s-a dat un PUZ care a adus un beneficiu de câteva milioane de euro beneficiarului.”, a declarat Nicușor Dan presei, înainte de a fi audiat la DNA, potrivit G4Media.

Primarul Capitalei a anunțat pe 2 noiembrie că a sesizat DNA, la fel și Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul pentru autorizarea unui PUZ pe bulevardul Primăverii, menționând că „s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puțin 3 milioane euro”.

S-a creat un folos necuvenit proprietarilor de cel puţin 3 milioane de euro

Plângerea penală a fost depusă la DNA împotriva lui Ştefan Călin Dumitraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, iar acuzaţiile prezentate sunt cele de abuz în serviciu. Acesta ar fi emis avizul şi raportul de specialitate în baza cărora Consiliul General a aprobat PUZ pentru Primăverii nr. 1.

„Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puţin 3 milioane euro. Întrebare retorică. Ce credeţi că va face Inspectoratul de Stat în Construcţii? Va constata nelegalitatea PUZ-ului şi va solicita prefectului să îl atace în instanţă? (din păcate, primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului). Sau mă va amenda cu 5.000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, scria edilul pe pagina sa de Facebook.

„S-a creat un folos necuvenit proprietarilor de cel puţin 3 milioane de euro, întrucât terenul în suprafaţă de 1.326 de mp a devenit construibil din (practic) neconstruibil, iar valoarea de piaţă a terenurilor construibile în zona menţionată este de cel puţin 2.500 euro/mp”, se arată în sesizare.