Este vorba despre un proiectul imobiliar One Floreasca, blocat în instanță de ONG-ul lui Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul, și o altă organizație apropiată de parlamentar, SOS Orașul.
Complexul imobiliar ar urma să fie format din trei bloocuri turn, construite pe locul fostei fabrici Ford, pe un teren aflat lângă bulevardul Mircea Eliade. Unul dintre blocuri ar fi urmat sa aiba 15 etaje, altul 16 etaje, in vreme ce al treilea ar fi ajuns la nu mai putin de 18 etaje. In plus, fiecare dintre aceste blocuri este prevazut, in proiect, cu cate trei subsoluri. Beneficiarul proiectului este firma SC One Mircea Eliade Properties.
O parte din Hala Ford din apropiere ar fi urmat sa fie transformata in hypermarket Auchan, care sa deserveasca zona.
Detalii despre supendare acestui proiect cu o valoare estimata de circa 100 de milioane de euro a oferit vicepresedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.
„Oamenii din zonă s-au adresat instituțiilor care ar fi trebuit să intervină, în acest caz. Nu i-a ascultat nimeni. Așa că, pentru a-i ajuta, am deschis noi 3 acțiuni in instanță. Mai exact, am atacat: Planul Urbanistic Zonal (PUZ), dat în mandatul lui Oprescu și acordul de mediu emis la finele lui 2017. De asemenea, am atacat autorizația de construire, emisă la începutul lui 2018, în mandatul Gabrielei Firea”, a spus Nicușor Dan.
Vineri, Nicușor Dan și-a exprimat satisfacția și pe pagina de Facebook a ONG-ului: „Ne bucurăm că cetățenii au încredere în noi și solicită ajutorul Asociației Salvați Bucureștiul pentru a fi alături de ei în lupta lor cu nepăsarea autorităților și cu lăcomia investitorilor imobiliari. Alături de locuitorii din Floreasca am câștigat deja prima bătălie juridică împotriva celor care doresc să ridice un proiect imobiliar care va sufoca acest cartier.Lupta continuă și sperăm că la capătul ei va fi victoria finală a locuitorilor din Floreasca. Aceștia doresc ca investitorii să construiască în limitele prevăzute de lege și să trăiască în continuare decent în acest cartier”.
Odata cu suspendarea PUZ, a acordului de mediu și a autorizației de construire, construcția blocurilor turn va trebui sistată.
Nicușor Dan spune că va continua lupta în instanță până când actele suspendate vor fi anulate. Asta nu înseamnă, însă, că în zonă nu se va putea construi.
Dan susține că el dorește ca dezvoltatorii imobiliari să construiască la scară mai mică.
Numai că acțiunile lui Nicușor Dan nu sunt atât de dezinteresate pe cât ar vrea el să transmită. Parlamentarul își dorește să candideze din nou la Primăria Capitalei, dar are două mari probleme: nu are un partid care să îl susțină și votanții din București l-au cam uitat de când a trecut într-un con de umbră.
În ceea ce privește partidul, Nicușor Dan speră în susținerea Alianței USR-PLUS în 2020, dar aici intră în coliziune cu Vlad Voiculescu, care își dorește să candideze la Primăria Capitalei. Sursele noastre spun că în această cheie trebuie citită dezinvoltura cu care Nicușor Dan s-a reînscris în USR pentru a salva lista comună la europarlamentare cu Dacian Cioloș. Practic, se pare că Alianța a fost salvată în urma unei negocieri.
Iar când vine vorba de revenirea în atenția electoratului, Nicușor Dan face ceea ce știe mai bine: blochează investiții, face mult zgomot, dar nu propune nimic constructiv în schimb.
Marius Călin, arhitectul proiectului imobiliar vorbește într-un interviu pentru revista Capital despre ansamblu: „În Floreasca este prima dezvoltare imobiliară din ultimii 30 de ani, integrând pe verticală locuirea, birouri și comerț. Dorim ca fiecare clădire din portofoliul nostru să încurajeze locuitorii grăbiți să-și trăiască orașul în prezent. Mărimea proiectului contează doar după atenția la detalii și posibila inovație atribuite prin arhitectură.”
În revista Capital care se află acum la chioșcuri puteți citi mai multe despre proiectul One Floreasca.