Bucureștiul, o „găleată de beton” fără spații verzi pe caniculă. Nicușor Dan: Durează şi costă

Parcul Izvor din Bucuresti

SURSA FOTO: Dreamstime

România este sub Cod Roşu de caniculă în aceste zile, iar temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius, inclusiv în Capitală. Mai rău este că lipsa spaţiilor verzi se resimte foarte mult în acest moment în Bucureşti, un oraş unde locuitorii leşină de multe ori pe stradă de căldură. Iată ce spune primarul general Nicușor Dan pe această temă.

Nicușor Dan recunoaşte că bucureştenii se topesc pe caniculă într-o „găleată de beton”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a discutat duminică despre impactul pierderii de 1.400 – 1.600 de hectare de spațiu verde în București de la Revoluție încoace. Edilul a subliniat că această tendință a contribuit la creșterea temperaturilor, dat fiind că orașul a devenit din ce în ce mai împânzit de beton.

Nicușor Dan a adăugat că recuperarea acestor spații verzi reprezintă o provocare atât din punct de vedere al timpului, cât și financiar.

Măsuri pe termen scurt se pot lua, însă nu vor ajuta foarte mult. Suprafaţa imensă de spaţiu verde pierdută în Capitală a transformat oraşul într-o adevărat „găleată de beton”. Şi este normal ca temperaturile să fie foarte ridicate acolo, spune primarul general.

”Noi putem să luăm nişte măsuri pe termen scurt, dar trebuie să ne gândim puţin cum am ajuns în situaţia asta, pentru că noi am pierdut în 34 sau 35 de ani de la Revoluţie de ordinul de 1.400 – 1.600 de hectare de spaţiu verde şi normal că, dacă stăm într-o găleată de beton, temperatura o să fie mai mare”, a declarat Nicuşor Dan, întrebat despre măsurile în contextul codului roşu de caniculă.

SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan

Ce soluţii există pentru protejarea spaţiilor verzi

Primarul Capitalei a subliniat că trebuie să învățăm să protejăm spațiile verzi. El a mai menționat că, pe lângă pierderea acestor spații, în București s-a construit foarte dens, fără respectarea regulilor.

Mii de apartamente au fost ridicate fără școli și grădinițe, obligând părinții să folosească mașinile pentru a-și duce copiii la instituțiile de învățământ. Şi acestea sunt doar câteva dintr-o listă lungă de disfuncționalități, afirmă Nicuşor Dan.

”E greu să venim cu soluţii miraculoase. Ce am reuşit a fost să avem o creştere de 40% la utilizarea transportului public, pentru că dacă vorbim de trafic, asta este singura soluţie pe care putem să o avem şi continuăm pe direcţia asta. (…)

Din flota noastră suntem cam la 70% cu aer condiționat și încercăm, în special în weekend, să scoatem cât mai mult din cele cu aer condiționat, dar nu înseamnă că nu vom găsi și fără. Încercăm ca pe fiecare linie să existe o pondere”, a mai arătat Nicuşor Dan la Digi24.

Primarul Capitalei a subliniat că noul Plan Urbanistic General, deblocat acum doi ani și aflat în lucru, va asigura o dezvoltare urbanistică predictibilă, cu condiția respectării acestuia.

În prezent, există sectoare care nu urmează nicio regulă de construire, iar instituțiile responsabile cu verificarea acestor reguli nu funcționează corespunzător.

Referitor la recuperarea spațiilor verzi, primarul a afirmat că acest proces este atât costisitor, cât și de durată.

„Durează şi costă, din păcate”, a explicat Nicuşor Dan.

El a vorbit şi despre retrocedarea anumitor spaţii verzi.

”Au fost unele dintre ele retrocedate deşi nu trebuiau să fie retrocedate, în anii 2000 şi unele au fost construite. Unele au proprietari privaţi şi costă să le expropriem”, a mai spus primarul general al Capitalei.