Nicuşor Dan, actualul primar general al Capitalei, a ajuns în funcţie după ce a învins-o pe Gabriela Firea (PSD) în alegeri.

De atunci, edilul general nu a revenit la sentimente mai bune cu privire la social-democraţi. Într-un discurs ţinut sâmbătă, 25 noiembrie, Nicuşor Dan a precizat că 2024 ar trebui să fie un an „fără PSD”.

Nicuşor Dan, critici dure la adresa PSD: A făcut ca 5 milioane de oameni să prefere să trăiască în afara României

Românii sunt chemaţi de patru ori la urne anul viitor. Îşi vor alege primarii, Parlamentul, europarlamentarii şi preşedintele ţării. Este în joc inclusiv mandatul de primar general al Capitalei, iar Nicuşor Dan vreau un al doilea mandat.

El a spus despre PSD că este continuatorul statului comunist şi că şi-ar dori să controleze mediul de afaceri şi ONG-urile din ţară.

„De 30 de ani singura temă pe care noi o avem e să fie sau să nu fie PSD. Ne învârtim în jurul acestei probleme. Ce este PSD?

Este un continuator al statului comunist care nu acceptă ca altcineva să aibă o opinie, care ar vrea să controleze mediul de afaceri, care ar vrea să controleze ONG-urile, care trăieşte într-un mod de comunicare în care una scriem şi una decidem noi în spate dintr-o mimare a statului democratic în care deciziile se iau în altă parte decât în locurile, în administraţia în care are trebui să fie luate.

(PSD) a făcut ca 5 milioane de oameni să prefere să trăiască în afara României şi foarte mulţi dintre ei nu pentru că nu ar fi avut mijloacele materiale să trăiască în România, ci pentru că pur şi simplu nu au mai suportat nedreptatea pentru ei şi pentru copiii lor”, a spus primarul general, prezent la un eveniment dedicat viitorului României europene.

Dan a insistat că va trebui găsită o alternativă la PSD pentru alegerile de anul viitor. Oamenii politici şi partidele din România vor trebui să colaboreze în acest sens, a insistat edilul.

„Acesta fiind momentul în care ne aflăm, cu acelaşi partid, PSD, care conduce şi vrea să conducă în continuare România, cred că este obligaţia fiecăruia dintre noi de a colabora şi a găsi o alternativă pentru ca în rândurile de alegeri care vor veni (…) să nu mai avem PSD la putere după 2024”, a precizat primarul general al Capitalei.

Va trebui din nou înţelepciune în 2024 pentru noi înţelegeri politice anti-PSD

Nicuşor Dan a reamintit că în 2016 s-au făcut greşeli, iar Gabriela Firea a ajuns primar general. Din fericire, în 2020, politicienii au dovedit maturitate şi au existat candidaţi unici împotriva PSD în Bucureşti, la Primăria Generală şi la sectoare.

El a insistat că acest scenariu va trebui să se repete şi în 2024, astfel încât social-democraţii să nu iasă învingători în alegerile locale.

„Fiecare dintre noi am făcut greşeli. De exemplu, în 2016 avem o responsabilitate pentru faptul că am avut Firea primar la Bucureşti, Dragnea – prim-ministru, chiar dacă nu a fost prim-ministru.

Am avut în 2020 la Bucureşti o experienţă în care politicienii au dovedit maturitate când au reuşit (…) să vină cu candidaţi unici împotriva PSD la primăriile din Bucureşti.

Avem energia, avem determinarea şi cred că avem înţelepciunea să construim acele înţelegeri politice pentru ca 2024 să fie fără PSD”, a mai precizat edilul Capitalei.