Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a discutat cu principalii candidați la alegerile prezidențiale despre cele 20 de solicitări urgente pentru București. El a subliniat că nu va dezvălui cu cine va vota în primul tur, dar a evidențiat importanța sprijinului acestora pentru viitorul orașului.
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a prezentat vineri concluziile întâlnirilor sale cu candidații principali la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Scopul discuțiilor a fost de a obține susținere pentru 20 de solicitări prioritare pentru Capitală, menite să rezolve problemele majore ale orașului.
Cu toate că Dan a declarat că nu va divulga pe cine va sprijini în primul tur, el a pus accent pe nevoia unui angajament clar din partea candidaților în privința problemelor Bucureștiului.
Nicușor Dan a lansat discuțiile pentru cele 20 de teme majore ale Bucureștiului
Nicușor Dan a explicat că, în urmă cu o lună și jumătate, a inițiat o serie de întâlniri cu principalii candidați la președinție, care sunt și lideri ai partidelor parlamentare.
Obiectivul acestor întâlniri a fost discutarea a 20 de subiecte critice pentru București, probleme care au îngreunat gestionarea orașului în primul său mandat.
Primarul a subliniat că aceste teme constituie o bază solidă de discuție pentru negocierile ce vor urma odată ce noul Parlament își va începe activitatea.
„Am anunţat în urmă cu o lună şi jumătate că o să mă întâlnesc cu principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale, care sunt şi preşedinţi de partide parlamentare, pe 20 de subiecte importante pentru Bucureşti, subiecte care, din experienţa primului mandat, ne-au constrâns activitatea. (…)
Cred că este o bază de discuţie foarte solidă pentru discuţiile pe care le vom avea imediat ce Parlamentul va funcţiona. Asta înseamnă, pe partea de buget, în decembrie, dacă noul guvern va decide să propună legea bugetului naţional în decembrie, şi pe celelalte chestiuni, începând cu februarie, cu prima legislatură”, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.
Reacții pozitive și diferențe între candidați
Primarul Capitalei a menționat că răspunsurile primite de la candidați au fost, în general, pozitive. Totuși, a observat diferențe notabile între reacțiile candidaților de dreapta, alături de Mircea Geoană și Kelemen Hunor, comparativ cu cele ale lui Marcel Ciolacu și George Simion, care au fost mai rezervați în privința propunerilor făcute.
Dan a atras atenția asupra problemelor legate de distribuția inechitabilă a fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. El a explicat că există o diferență majoră între sumele primite și atribuțiile fiecărei instituții.
În acest sens, primarul a subliniat necesitatea ca Primăria Bucureștiului să aibă acces la fonduri suficiente pentru a putea implementa proiecte mari și complexe, care nu pot fi realizate de primăriile de sector.
„E foarte important ca primăria municipiului Bucureşti să poată să aibă bani pentru lucruri importante pe care nu mai ea poate să le facă, de exemplu transferul metroului la Primăria Capitalei şi uniformizarea transportului de suprafaţă cu cel subteran, de exemplu construirea unui mare spital, extinderea transportului public, o colaborare cu marile universităţi din Bucureşti pentru campusuri”, a subliniat Nicușor Dan.
Probleme de urbanism și Codul urbanismului
În cadrul discuțiilor, s-a abordat și problema autorizațiilor de construire din București, un subiect deosebit de sensibil. Nicușor Dan a menționat că modul haotic în care s-a construit în ultimii 20 de ani a contribuit semnificativ la problemele de trafic din oraș.
”Există nuanţe la unul dintre cei care au răspuns şi un răspuns negativ care reflectă dorinţa unor primari de sector de a-şi păstra acest atribut, deşi exact în sectoarele alea avem probleme”, a mai spus Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a precizat că există încă primari de sector care doresc să păstreze controlul asupra emiterii autorizațiilor de construire, chiar dacă exact în sectoarele respective se confruntă cu cele mai mari dificultăți.
El a abordat și tema Codului urbanismului, care este în discuție de mai bine de un an.
„E foarte bine că se face Codul urbanismului pentru a pune împreună toate legile care guvernează construirea. Ce este rău este că şi în legea veche şi în legea nouă se permit prea multe derogări”, a explicat el.
Împrumuturile proporționale și răspunsurile candidaților
În ceea ce privește propunerea ca primăriile să se poată împrumuta în funcție de numărul de locuitori, primarul Bucureștiului a menționat că această idee a fost bine primită de toți candidații cu care a discutat. Primarul a argumentat că acest model ar putea facilita implementarea unor proiecte de infrastructură mari, esențiale pentru dezvoltarea orașului.
Despre întâlnirile sale cu cei șapte reprezentanți ai partidelor parlamentare, Nicușor Dan a declarat că a fost un exercițiu interesant și util pentru bucureșteni.
„Este, în opinia mea, un exerciţiu foarte interesant pe care l-am făcut cu cei şapte reprezentanţi ai partidelor importante din Parlamentul României şi pentru că suntem în campanie electorală (…) în opinia mea, pentru bucureştenii care se vor uita la ce au spus fiecare dintre candidaţi, este o informaţie în plus pe care ei o au în momentul în care decid cum vor vota”, a spus primarul.
El a evidențiat faptul că aceste discuții au avut un dublu scop: pe de o parte, ridicarea problemelor specifice Bucureștiului în campania electorală, iar pe de altă parte, informarea bucureștenilor despre angajamentele asumate de candidați. Astfel, bucureștenii au la dispoziție informații suplimentare care îi pot ajuta să decidă în ziua alegerilor.
„Dacă mă veţi întreba pe mine, aşa cum am mai spus deja, nu o să vă spun cu cine voi vota în primul tur”, a încheiat Nicușor Dan.