Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii. Proiect pilot în România

blocuri apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat un pas important pentru a identifica și prioritiza consolidarea clădirilor cu risc seismic. Demersul este făcut în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București.

Nicușor Dan anunță evaluarea riscului seismic pentru clădirile din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat o amplă inventariere a 15.000 de clădiri situate în zonele protejate din București. Urmează o evaluare vizuală rapidă pentru a stabili riscul seismic al acestor imobile.

Nicușor Dan a explicat în cadrul unei conferințe de presă că, înainte de a efectua evaluarea preliminară a clădirilor cu risc seismic, s-a realizat o etapă preliminară de identificare sistematică a acestora pe o hartă. Cu ajutorul Universității Tehnice de Construcții București, s-a făcut această identificare și urmează să înceapă evaluarea preliminară.

„Lucrând la acest proiect pilot, ne-am dat seama că înainte de evaluarea preliminară trebuie să facem o etapă preliminară de identificare a acestor clădiri în mod sistematic, pe o hartă (…)”, a explicat primarul general al Capitalei.

Pentru zece imobile aflate într-o situație juridică incertă din cauza lucrărilor începute de administrația precedentă și nefinalizate, s-au realizat expertize care au clarificat stadiul lucrărilor și obligațiile financiare. Acum, primăria este pregătită să preia și să finalizeze lucrările pentru aceste clădiri.

Un nou șantier a fost deschis la Boteanu 3, un monument istoric cu 90 de apartamente. Lucrările la Hanul Solacolu sunt în grafic, cu finalizarea planificată pentru noiembrie. Alte șapte șantiere vor fi deschise în acest an pentru clădiri care au deja finanțare pentru consolidare, a precizat Nicușor Dan.

Contribuția Universității Tehnice de Construcții București

Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București, a explicat că universitatea a dezvoltat reglementările tehnice privind proiectarea și consolidarea clădirilor rezistente la cutremur. Metodologia de evaluare vizuală rapidă a fost elaborată de universitate, iar reglementarea tehnică este în curs de revizuire, urmând a fi actualizată până în 2025.

În zonele protejate, echipe de studenți și profesori au verificat vizual clădire cu clădire. Cele 15.000 de clădiri inventariate reprezintă aproximativ 11% din fondul construit al Bucureștiului. Evaluarea vizuală rapidă va furniza date esențiale pentru prioritizarea consolidărilor.

SURSA FOTO: Facebook

Evaluarea rapidă a aproximativ 8.000 de imobile

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a explicat că în zona Romană-Universitate-Unirea au fost analizate clădirile construite înainte de 1978, cu peste un etaj. Evaluarea vizuală rapidă a relevat că 18% dintre clădiri ar trebui să intre cu prioritate în faza de expertizare.

Din 1 august, toate unitățile administrativ-teritoriale pot începe evaluarea vizuală rapidă, iar datele vor fi încărcate într-o platformă. Până la sfârșitul anului 2025, se preconizează evaluarea vizuală rapidă a aproximativ 8.000 de imobile.

„Este o decizie pe care ministerul a luat-o, o decizie corectă (…) Noi ne aşteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile. În momentul în care nu ştim nici măcar care sunt alea, e dificil, nu o să ajungi niciodată să faci expertize la toate.

Trebuie să începi cu un inventar şi, în funcţie de resursele pe care le ai, în funcţie de urgenţele de intervenţie pe care le ai, să pui banii acolo unde este mai urgent”, a declarat edilul general al Capitalei.

Primarul Nicușor Dan a explicat că decizia de a efectua o evaluare vizuală rapidă înainte de o evaluare tehnică a fost corectă, având în vedere necesitatea de a interveni la un număr mare de imobile. Inventarierea și prioritizarea sunt esențiale pentru a aloca resursele eficient.