Nicușor Dan, criticat de Marcel Ciolacu

Premierul l-a criticat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, la începutul ședinței de guvern de joi. Marcel Ciolacu consideră inumană și degradantă situația în care se află mulți locuitori ai Bucureștiului în contextul lipsei apei calde.

„Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece.

Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Acum câteva zile, primarul general anunţa că termenul estimat al lucrărilor la reţeaua de termoficare din Capitală va fi depăşit.

„Termenul de finalizare pentru această lucrare era anunțat pentru 11 august. Din informațiile pe care le am, o să mai fie prelungit cu câteva zile.

Când lucrarea se va finaliza, o să putem folosi CET Progresul pentru sectoarele 2, 3”, afirma Nicuşor Dan.

„Pentru a aproviziona cu căldură, apă caldă din CET Grozăvești, depindem de o lucrare pe care o face în sectorul 1 compania Energetică. Termenul dat de ei e 10 august. Când ei vor face asta, cu apă caldă din Grozăvești o să putem deservi zona de Nord, Aviației, Floreasca, din sectoarele 1 și 2”, a mai precizat acesta.

Situație de criză la ELCEN

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația gazelor naturale pentru la iarnă, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză. De la 1 octombrie ar putea avea probleme cu achiziţia gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a precizat că a trimis o adresă primarului general, Nicuşor Dan, în care i-a semnalat această situaţie, având în vedere că ELCEN poate risca falimentul.

Sebastian Burduja şi-a exprimat speranţa ca, până la finele lunii septembrie, să fie recuperate cele două jaloane din cererea de plată 2 ce nu a fost decontată de Comisia Europeană, respectiv cel aferent centralelor pe gaz şi cel aferent investiţiei în hidrogen. De asemenea, jaloanele din cererea 3 ar trebui „să fie în regulă”, tot până la finele lunii viitoare.

La nivel național, ministrul a transmis că nu vor fi probleme cu gazele la iarnă, pentru că România înregistrează în prezent un grad de înmagazinare de 77%, cu aproape un miliard de metri cubi mai mult decât acum un an de zile. Sebastian Burduja a menționat că îşi doreşte ca românii „să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”.