Mesajul lui Nicușor Dan pentru românii de pretutindeni

Întrebat în cadrul unei intervenții TV care crede că este vinovatul pentru blocarea negocierilor pentru formarea noului guvern, Nicușor Dan  a reamintit tuturor că este important să se privească cu calm ceea ce se întâmplă pe scena politică. Procesul de formare a unui guvern între mai multe partide politice este unul dificil, care poate dura luni de zile, chiar și în țările occidentale.

El a descris situația actuală ca fiind un accident de parcurs și s-a declarat optimist că partidele pro-occidentale vor reuși să formeze un nou guvern. Primarul general al Capitalei își dorește ca toate cele patru partide politice să colaboreze, precizând că este esențial să existe un guvern susținut de o majoritate în Parlament, având în vedere contextul economic dificil, care necesită măsuri curajoase. Acesta a avertizat că cei care refuză să-și asume responsabilitatea într-un moment dificil pentru România vor fi sancționați de electorat în viitor.

„Eu cred că trebuie să privim cu calm ce se întâmplă. Bineînţeles că e mult mai interesant să ne uităm la aspectele astea anecdotice, cine de cine a zis şi aşa, dar trebuie să privim cu calm. Trebuie să ne gândim că şi în ţări occidentale procesul de formare a unui guvern între mai multe partide e un proces anevoios, care durează luni de zile.

Trebuie să luăm ce s-a întâmplat azi ca un accident de parcurs. Eu sunt optimist că partidele pro-occidentale vor forma un guvern care… mi-aş dori ca toate patru să fie împreună, dar cel puţin să avem un guvern cu o susţinere majoritară în Parlament, pentru că e nevoie.

Suntem într-o situaţie economică dificilă, e nevoie să fie luate nişte măsuri curajoase şi asta nu poţi să o faci decât cu o majoritate în Parlament. În momentul ăsta, cine nu vrea să-şi asume responsabilitatea într-un moment greu pentru România o să fie taxat de electorat mai târziu.”

Nicuşor Dan: „Statul funcţionează cu mari deficienţe în multe zone”

Potrivit spuselor sale, principala problemă a României în momentul de față, percepută și semnalată de cetățeni la alegerile recente, este că statul funcționează cu mari deficiențe în multe zone, fiind afectat de corupție. Aceste fenomene sunt interconectate deoarece corupția influențează inclusiv modul în care se fac angajările în sistemul public.

Conform lui, nu este necesară o revoluție sau anarhie, ci o modernizare și o reformă a statului. Un atribut esențial pentru cineva care dorește să reformeze statul este să cunoască mecanismele de funcționare ale instituțiilor, să fie capabil să coaguleze majorități politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice, a punctat oficialul român.

„Eu cred că principala problemă a României în momentul de faţă – şi cred că asta au sesizat şi cetăţenii, au semnalat la alegerile prin care am trecut – e că statul funcţionează cu mari deficienţe în multe zone, există şi multă corupţie şi fenomenele astea sunt întrepătrunse pentru că, dacă ai corupţie, atunci o să ai şi un sistem de angajări în sistemul de stat care o să fie influenţat.

Şi nu cred că trebuie să avem o revoluţie şi anarhie, cred că trebuie să modernizăm statul, să reformăm statul şi cred că un atribut esenţial al cuiva care vrea să reformeze statul este să cunoască mecanismele de funcţionare ale instituţiilor, să ştie politică în sensul ca să reuşească să coaguleze majorităţi şi să ştie foarte bine mecanisme juridice. Şi ăsta este profilul meu pe care mi l-am făcut în ultimii 15-20 de ani.

Eu cred că, dacă trebuie să mai aşteptăm două luni pentru a avea lămurită chestiunea alegerilor din noiembrie şi decembrie, e important pentru statul român să mai aşteptăm două luni ca să fie chestiunea lămurită”, a transmis primarul general al Capitalei.

Întrebat despre posibilitatea ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna martie, Nicușor Dan a răspuns că nu deține informații precise. Nu știe care este stadiul anchetelor sau al discuțiilor dintre instituțiile românești și cele partenere privind evenimentele din 24 noiembrie și 8 decembrie.

„Nu ştiu, că e informaţie pe care noi nu o avem. Care este stadiul anchetelor? Care este stadiul discuţiilor între instituţiile noastre şi instituţiile partenere pentru a proba ce s-a întâmplat în 24 noiembrie, 8 decembrie? Ce pot să spun este că e foarte important ca această lămurire să existe.”