Publicul a fost informat cu privire la protestul din fața Guvernului prin declarațiile transportatorilor și fermierilor care au adus TIR-uri și utilaje în jurul Capitalei în această săptămână. De asemenea, aceștia au marcat prezența lor pe șoselele care leagă mai multe mari orașe din România.
În București, accesul le-a fost blocat de jandarmi.
Protestatarii intenționau să aibă o discuție la Palatul Victoria cu reprezentanții Executivului vineri, în cadrul unei delegații. Aceștia doresc să vorbească despre revendicările lor legate de costurile ridicate ale asigurărilor, taxei de drum și accizele la combustibil.
În plus, senatorul Diana Șoșoacă, lider al partidului SOS România, a solicitat autorizație pentru organizarea unui protest la sediul Guvernului.
La Primăria Capitalei au ajuns două cereri
Potrivit lui Nicușor Dan, până în prezent, la Primăria Capitalei au ajuns două cereri: una de la o persoană fizică și una de la Diana Șoșoacă. Edilul general al Bucureștiului susține că nu a primit nicio cerere din partea transportatorilor sau fermierilor.
„Azi a avut loc o ședință a Comisiei pentru Adunări Publice. Până la momentul ședinței, veniseră două solicitări: o cerere de la o persoană fizică şi una, de la doamna senator Șoșoacă. Dânsa a trimis cererea la registratura Primăriei, printr-un avocat. Ambele solicitări erau incomplete şi au fost respinse pe motive procedurale.
Nu am primit vreo cerere de la un sindicat sau de la un grup de transportatori sau fermieri care protestează. Oricine poate să ceară să protesteze în Piața Victoriei pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, dar trebuie să respecte prevederile legale: să precizeze câți participanți vor veni la protest, care sunt persoanele din partea organizatorilor care vor ține legătura cu Jandarmeria.
Cele două solicitări nu îndeplineau aceste condiții. O următoare ședință a Comisiei pentru Adunări Publice va avea loc luni. Dacă în intervalul acesta vor mai veni cereri, vor fi discutate luni”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Nu ar fi primele proteste cu vehicule și utilaje în fața Guvernului
Nicușor Dan a amintit că în trecut, au mai avut loc proteste cu vehicule și utilaje în fața Guvernului.
„Intuitiv, dacă o astfel de cerere (din partea transportatorilor, de protest cu camioane şi tractoare) va fi discutată și aprobată – și nu văd de ce nu ar fi aprobată – probabil că va fi un convoi, ce va fi orientat de Poliția Rutieră ca să ajungă la locul la care este autorizată manifestarea”, a afirmat acesta.
Dănuț Andruș, un reprezentant al fermierilor, a afirmat, tot la Antena 3 CNN, că protestatarii nu intenționează să obțină aprobare din partea Primăriei Generale pentru deplasarea cu utilaje în fața Guvernului, argumentând că este vorba despre un protest spontan.
Este a treia zi de proteste
În București, este a treia zi de proteste se desfășoară, iar transportatorii anunță că sunt pregătiți să blocheze orașul. În acest context, au fost instituite filtre la intrările în Capitală. Unii transportatori chiar au fost interziși să intre din lipsă de autorizație.
De asemenea, fermierii declară că se îndreaptă și ei către București. Potrivit Digi 24, o coloană de fermieri s-a pus în mișcare de la Lehliu Gară.
Se preconizează că vechiul drum spre mare, DN 3A, ar putea fi blocat astăzi, ceea ce afectează circulația, care se desfășoară cu o viteză redusă, între 10 și 15 kilometri pe oră. Mai multe puteți afla aici.