Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a discutat marţi cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, despre calitatea aerului la nivelul municipiului Bucureşti, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

„Una dintre temele discutate a fost situaţia privind calitatea aerului la nivelul municipiului Bucureşti – temă care face obiectul unei proceduri de infringement declanşată de Comisia Europeană împotriva României – precum şi episoadele de creşteri ale poluanţilor înregistrate în ultima perioadă. A fost stabilit calendarul extinderii punctelor de măsurare în aglomerarea Bucureşti-Ilfov, precum şi despre măsurile concrete de îmbunătăţire ale calităţii aerului pe care autoritatea locală urmează să le implementeze”, se spune în postare.

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor în Bucureşti şi creşterea gradului de reciclare, cei doi oficiali au convenit stabilirea, cât mai curând posibil, a unei întâlniri la care să participe şi primarii celor 6 sectoare ale Capitalei, pentru stabilirea unei strategii unitare privind gestionarea deşeurilor.

Un alt punct important pe agenda discuţiilor a fost eco-mobilitatea. Potrivit sursei citate, s-a discutat despre stimularea utilizării vehiculelor electrice şi extinderea reţelei de puncte de încărcare pentru acestea, despre sistematizarea traficului rutier, despre modernizarea reţelei de transport în comun şi despre crearea de noi piste de biciclete.

În cadrul întâlnirii de lucru, oficialii au discutat şi despre creşterea acţiunilor de prevenţie şi control, la nivelul Bucureştiului, în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei de mediu, precum şi despre îmbunătăţirea colaborării între Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu şi Poliţia Locală.

Poluare extremă în ajunul Crăciunului

Potrivit informațiilor transmise de Digi24, date furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că, în noaptea de Ajun, zona de nord a Bucureștiului a fost una dintre cele mai poluate de pe pământ. Mai exact, potrivit sursei citate, în Otopeni, poluarea a atins cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume.

Astfel, conform platformelor independente de monitorizare, indicele calității aerului a ajuns la Otopeni, în noaptea de Ajun, la 173, iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care Bangladesh, cea mai poluată țară din lume, are un indice al calității aerului de 165.

În același timp, potrivit sursei citate, în noaptea de Ajun, în nordul Capitalei au fost depistate cantități mari de particule PM 2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator, de către toate platformele independente de monitorizare a calității aerului. Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că au depistat, de asemenea, depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București, dar că acestea nu au fost semnificative.