Nicușor Dan spune când scapă Bucureștiul de inundațiile la furtună

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri seară că inundațiile provocate de căderile intense de precipitații într-un timp foarte scurt sunt inevitabile și apar în majoritatea orașelor din lume, deoarece sistemele de canalizare nu sunt dimensionate pentru astfel de fenomene extreme.

Nicușor Dan a comentat, într-un interviu acordat postului Digi24, inundațiile din București de joi seară, când a fost emis un cod roșu de furtună. El a explicat că acest tip de fenomen este relativ nou, apărând și în Europa occidentală ca rezultat al schimbărilor climatice.

„Ăsta este un fenomen care a apărut și în Europa occidentală de trei-patru ani, de când clima s-a schimbat”, a afirmat primarul general.

Întrebat despre capacitatea sistemului de canalizare al orașului de a face față acestor fenomene, primarul a afirmat că în 90% din orașele lumii, sistemele de canalizare sunt depășite de astfel de precipitații intense.

Nicușor Dan a subliniat că adaptarea infrastructurii la noile realități climatice nu se poate realiza peste noapte și ar putea dura între zece și douăzeci de ani.

„Pentru astfel de cantități, garantez că în 90% din localitățile din lume este depășit sistemul de canalizare pentru astfel de fenomen”, a spus edilul la Digi24.

În urma furtunii de joi seară, pompierii din București și județul Ilfov au avut peste 500 de intervenții până vineri dimineață la ora 10.30. Inundațiile au afectat 127 de străzi și 229 de locuințe și gospodării, iar peste 100 de copaci și șapte stâlpi de electricitate au fost doborâți. De asemenea, 97 de autoturisme au fost avariate.

inundații
SURSA FOTO: Dreamstime

Cod galben în 24 de județe și în Capitală

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 24 de judeţe şi în Municipiul București, pe parcursul zilei de vineri.

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul şi sud-estul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55 – 70 km/h) şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp şi, pe arii restrânse, de peste 50 l/mp.

Atenţionarea este valabilă pentru judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi pentru Municipiul Bucureşti.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării. În sudul Banatului şi în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.