Nicușor Dan dă asigurări că se va afla exact ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie
Nicuşor Dan a fost întrebat despre informaţiile neoficiale care circulă în spațiul public privind organizarea alegerilor prezidenţiale, conform cărora primul tur ar urma să fie pe 25 mai, iar al doilea tur ar fi pe 8 iunie. El a spus că nu comentează asupra datelor propuse, dar a subliniat că, înainte ca românii să meargă la vot, trebuie să existe claritate în legătură cu evenimentele din 24 noiembrie.
Potrivit spuselor sale, există instituţii, precum Preşedinţia Română, Serviciile de Informaţii, Parchetul, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care desfăşoară investigaţii în acest sens. El consideră că aceste instituţii ar trebui să ofere o estimare cu privire la momentul în care vor încheia investigaţiile şi vor putea prezenta o imagine completă a situaţiei de atunci.
„Eu am spus că nu comentez asupra datelor, însă în momentul în care oamenii se duc la vot, trebuie să avem garanţia că am lămurit ce s-a întâmplat la 24 noiembrie. Şi aici sunt informaţii pe care eu nu le am, dar îmi închipui că oamenii din conducerea coaliţiei trebuie să le aibă.
Adică sunt nişte instituţii, preşedinte, servicii, Parchet, AEP, care sunt în curs de a face nişte investigaţii şi aceste instituţii trebuie să dea o dată estimativă despre când vor finaliza aceste investigaţii şi ne vor da o poză completă ce s-a întâmplat la 24 noiembrie”, a declarat el într-o intervenție TV.
Din punctul lui de vedere, este esenţial ca românii să fie convinşi că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) a fost corectă. În caz contrar, edilul crede că ar putea apărea o mare neîncredere în sistemul administrativ din România, ceea ce ar fi foarte dăunător. În opinia sa, este necesar să se clarifice detalii precum cât a costat campania electorală, cine a plătit și ce traseu au avut banii pentru a demonstra clar că a existat un dezechilibru şi că unul dintre competitori a fost favorizat în mod ilegal.
„Cât a costat, cine a plătit, care a fost traseul banilor, toate lucrurile astea trebuie lămurite pentru a dovedi, clar, pentru cât mai mulţi oameni, că a fost un dezechilibru în campanie şi un competitor a fost în mod ilegal favorizat”, a completat el.
Nicușor Dan urmează să se întâlnească cu Elena Lasconi
Primarul general al Capitalei a anunțat, totodată, că urmează să se întâlnească cu Elena Lasconi (USR) în zilele următoare. Printre subiectele discutate de ei vor fi și aplicarea referendumurilor din București, precum și formarea unei majorități în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Din punctul lui de vedere, o astfel de majoritate ar putea exista dacă există deschidere din partea părților implicate.
„Va fi şi despre alegerile prezidenţiale, desigur, dar sunt şi chestiuni care sunt legate de punerea în practică a referendumurilor pe Bucureşti, de majoritatea pe Bucureşti”, a completat edilul, arătând că ea va exista dacă este disponibilitate, în zilele următoare.
Întrebat dacă a fost contactat de reprezentanții coaliției guvernamentale, după ce Crin Antonescu a declarat că își autosuspendă candidatura la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a explicat că și-a anunțat candidatura înainte ca Guvernul Ciolacu să desemneze un candidat oficial. În acel moment, el și-ar fi dorit sprijinul guvernanților.
Totuși, dacă există disponibilitate ca Guvernul Ciolacu să-și schimbe candidatul, el este dispus să discute, dar crede că este puțin probabil ca situația să se modifice. El nu va face niciun demers personal pentru a încerca să obțină sprijinul coaliției de guvernare.
„După ce ei au convenit asupra unui candidat, mi-e greu să cred că, în acest moment, decizia se poate schimba. Sunt disponibili, bineînţeles că putem să discutăm, ba chiar vom şi discuta pe referendum şi pe chestiuni care ţin de Bucureşti, dar e puţin probabil.
Cred că în momentul de faţă e puţin probabil şi nu o să fac eu vreun demers în sensul ăsta”, a punctat oficialul român.