Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că este „mulţumitoare” calitatea spaţiilor verzi din Bucureşti şi că în Parcul Herăstrău se va interveni pentru reabilitarea aleilor anul acesta, însă nu sunt bani şi de repararea malurilor surpate din zona lacului.
Calitatea spaţiilor verzi este „mulțumitoare”
Nicuşor Dan a explicat, luni seară, la B1TV, că anul trecut a fost o problemă cu companiile care se ocupau de amenajarea spaţiilor verzi.
”În ceea ce priveşte calitatea spaţiilor verzi, a fost anul trecut o trecere nefericită de la companii care au fost în procedură de închidere. (…) Nu s-a putut interveni”, a declarat Nicuşor Dan.
Întrebat de ce anul acesta spaţiile verzi și parcurile nu sunt îngrijite, Nicuşor Dan a precizat că îl mulţumeşte calitatea spaţiilor verzi.
„Este mulţumitoare calitatea spaţiilor verzi. Problemele în Herăstrău sunt două. În primul rând, calitatea aleilor, pentru care avem bani anul acesta şi vom interveni, şi în al doilea rând, faptul că există malurile lacului care sunt prăbuşite şi pentru care nu avem bani anul acesta”, a mai precizat Nicuşor Dan.
Mai mulţi locuitori ai Capitalei şi-au exprimat nemulţumirea, în ultimele zile, privind felul în care sunt îngrijire parcurile din Bucureşti, precum Herăstrău şi Cişmigiu.
Desființarea companiilor municipale pe lista edilului general
Pe de altă parte, primarul general a vorbit despre desfiinţarea companiilor municipale. Acesta estimează că prin acest demers se face o economie la bugetul Capitalei de 30-40 de milioane de euro anual.
El a declarat pentru sursa citată că aceste companii au avut în total 2.700 de angajaţi.
„Aproximativ, poţi să înmulţeşti 2.700 cu 100.000 de lei, cât ar fi un salariu mediu anual, şi ajungem la 270 de milioane. Bineînţeles că oamenii aceştia şi produc şi dacă nu îi ai pe ei, trebuie să compensezi cu achiziţie de servicii din privat. Dar una peste alta, aş spune că economia este de ordinul a 30-40 de milioane de euro pe an”, a spus edilul general.
Procedurile de desființare sunt dificile
Nicuşor Dan a adăugat că dintre cele 24 de companii, patru vor fi păstrate şi patru vor fi menţinute provizoriu.
„Sunt 24, dintre care patru trebuie păstrate, pentru că e vorba de: STB, Termoenergetica, Energetica, Trustul de Clădiri. Mai rămân 20, dintre care patru sunt păstrate provizoriu şi restul de 16 sunt în desfiinţare. Unele sunt în faliment, altele sunt în procedură de lichidare judiciară”, a explicat el.
Primarul general a mai precizat că procedurile de desfiinţare sunt dificile. În primul rând, trebuie să existe o decizie a Consiliului de administraţie şi, în funcţie de situaţia financiară a companiei, se declanşează lichidarea voluntară sau falimentul.