Nicuşor Dan vrea o analiză, pe viitor, a modului în care CCR ia deciziile cu privire la alegeri

Nicuşor Dan, care a depus candidatura ca independent la alegerile prezidenţiale din luna mai, a comentat, sâmbătă, la Cluj, despre validarea candidaturii lui Călin Georgescu de către Curtea Constituţională a României (CCR).

În opinia sa, nu este „corect democratic” ca legea să permită CCR să ia o astfel de decizie. Totuşi, a adăugat că CCR a „interpretat corect” legea atunci când a respins candidatura Dianei Şoşoacă. Nicuşor Dan a subliniat că este necesar ca în viitor să se revizuiască acest mecanism pentru a evita astfel de situaţii.

Referitor la posibilitatea unei decizii a CCR în cazul candidaturii lui Călin Georgescu, Nicuşor Dan a precizat că nu doreşte să anticipeze această decizie, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la pronunţare.

El a menţionat că punctul său de vedere este că orice persoană ar trebui să poată candida, cu excepţia celor care propun „chestii absolut inacceptabile”, dar a recunoscut că acest punct de vedere nu se va aplica pentru alegerile actuale.

În continuare, Nicuşor Dan a reiterat că CCR a interpretat corect legea în cazul Şoşoacă, dar a considerat că legea care permite CCR să ia o astfel de decizie nu este „corect democratic”.

„Nu vreau să anticipez (o decizie a CCR în privinţa candidaturii lui Călin Georgescu la Preşedinţie – n.r.), nu mai avem decât câteva zile. E o interpretare juridică.

Punctul meu de vedere dar care evident nu se va aplica pentru aceste alegeri este ca oricine, mai puţin dacă propune nişte chestii absolut inacceptabile, să poată candida.

Am avut cazul Şoşoacă, CCR corect a interpretat legea şi a respins candidatura, problema este că faptul că legea permite CCR să ia o astfel de decizie nu cred că este corect democratic, deci cred că trebuie să ne uităm la mecanism pentru alegerile viitoare”, a transmis edilul.

CCR
SURSA FOTO: www.ccr.ro

Trei direcții. Care e cea mai potrivită pentru România?

În privinţa campaniei sale electorale, actualul primar general al Capitalei a afirmat că lucrurile s-au simplificat, existând două mari direcţii: una care vizează Rusia şi una care presupune păstrarea status-quo-ului, dar a subliniat că există o mare aşteptare din partea românilor pentru schimbare, păstrând în acelaşi timp direcţia occidentală.

El a subliniat că aceasta a treia direcție, cea occidentală, este direcţia pe care România ar trebui să o urmeze.

„Există o direcţie care se numeşte în multe feluri, dar în esenţă se numeşte Rusia, există o direcţie care înseamnă «lăsăm lucrurile aşa cum au fost» şi există o mare aşteptare a românilor pentru schimbare cu păstrarea direcţiei occidentale”, a indicat Dan.

Nicuşor Dan a adăugat că, având în vedere „neîncrederea în întreaga clasă politică”, campania electorală va pune mai mult accent pe „vocea oamenilor simpli” decât pe „vocea politicienilor”.

De asemenea, primarul general al Capitalei a menţionat că 240.000 de persoane au semnat pentru candidatura sa. Biroul Electoral Central va analiza şi va decide asupra îndeplinirii condiţiilor de legalitate pentru înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral.