O primă versiune a planului de management al Parcului Natural Văcărești va fi gata în luna noiembrie, a anunțat marți primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
Planul de management va fi gata în noiembrie
Nicușor Dan a anunțat marți că au fost finalizate studiile hidrologic şi geotehnic necesare protejării habitatelor naturale existente în parc şi a fost realizată realizat o propunere de Regulament al Parcului Văcărești care urmează să obţină aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi a Ministerului Mediului.
„Am demarat elaborarea Planului de management al PNV, la care participă o serie de specialişti coordonaţi de renumitul ornitolog Jozsef Szabo. O primă versiune a acestuia va fi disponibilă în luna noiembrie”, a transmis Nicușor Dan pe Facebook într-o postare în care anunță măsurile implementate pentru protejarea şi valorificarea Parcului Natural Văcăreşti.
Primarul general spune că paza Parcului Văcăreşti a fost întărită, fiind asigurată de 6 agenţi prezenţi în parc 24 de ore din 24.
De asemenea, 30 de tone de deşeuri au fost colectate și evacuate din parc.
Nicușor Dan spune că în parc a început organizarea unor tururi ornitologice ghidate și că au fost demarate o serie de investiții precum instalarea de noi observatoare în locul celor vechi şi degradate, realizarea de trepte pietonale pentru vizitatori la cele două intrări principale ale parcului, dar şi dotarea cu camere video de supraveghere.
Ce s-a realizat până în prezent
„- Am finalizat studiile hidrologic şi geotehnic necesare protejării habitatelor naturale existente în parc şi am realizat o propunere de Regulament al Parcului Văcărești care urmează să obţină aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi a Ministerului Mediului;
– Am demarat elaborarea Planului de management al PNV, la care participă o serie de specialişti coordonaţi de renumitul ornitolog Jozsef Szabo. O primă versiune a acestuia va fi disponibilă în luna noiembrie.
– Am asigurat şi întărit paza Parcului Văcăreşti. În prezent aceasta este asigurată de 6 agenţi prezenţi în parc 24 de ore din 24.
– Am igienizat spaţiul aferent Parcului, fiind colectate şi evacuate de la începutul anului circa 30 de tone de deşeuri. În prezent, igienizarea parcului se face permanent.
– Am intervenit pentru eliminarea plantelor de ambrozie, fiind eliminate zonele compacte cu astfel de plante. Acţiunea pentru eliminarea ambroziei va fi una constantă.
– Am început să organizăm tururi ornitologice ghidate, în cadrul cărora participanții pot observa speciile de păsări din parc.
– Am demarat o serie de investiții precum: instalarea de noi observatoare în locul celor vechi şi degradate, realizarea de trepte pietonale pentru vizitatori la cele două intrări principale ale parcului, dar şi dotarea cu camere video de supraveghere (Primăria Sectorului 4 a contractat deja achiziţia acestora).
– Am propus mai multor cercetători, profesori universitari și renumiţi biologi să fie membri în viitoarele Consilii Științific şi Consultativ ale PNV”, a transmis Nicușor Dan.