Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a declarat că organizarea alegerilor locale din acest an pe parcursul a două sau trei zile ar reprezenta o „soluţie fericită”.
„Discuţia a început la Curtea Constituţională, când a zis că Parlamentul stabileşte în situaţia asta desfăşurarea alegerilor. Discuţia asta a avut loc deja în momentul în care s-a votat legea cu 27 septembrie şi o singură zi.
De atunci situaţia medicală a mai evoluat, cred că toată lumea trebuie să reconsidere – două sau trei zile e o soluţie fericită, pentru că aglomeraţia e de două sau de trei ori mai mică, logic”, a spus Nicuşor Dan, vineri, la B1TV.
Senatorul USR Florina Presadă a depus, vineri, la Senat, o iniţiativă legislativă pentru organizarea alegerilor locale de anul acesta pe parcursul a două zile, pentru a da posibilitatea cât mai multor alegători să voteze, în contextul crizei pandemice.
Conform iniţiativei USR, alegerile ar trebui să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie, votarea urmând să înceapă la ora 7:00 şi să se încheie la 21:00, scrie Agerpres.
Cum ar trebui să se desfăşoare campania şi alegerile locale din acest an?
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat recent reperele calendaristice ale perioadei electorale pentru alegerile locale din acest an, după promulgarea legii privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora de către preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit AEP, prin Legea nr. 135/2020 a fost stabilită data de 27 septembrie ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.
De la data intrării în vigoare a acestei legi, respectiv de la data de 20 iulie, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precizează AEP, într-un comunicat.
Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 – 11 august, iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august.
Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7:00.
„Reamintim că desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunilor electorale depinde de respectarea de către formaţiunile politice, candidaţi şi alegători a tuturor normelor de protecţie sanitară impuse de autorităţile medicale competente”, subliniază AEP.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea