Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a reamintit, vineri, că ritmul actual în care se schimbă reţeaua de termoficare din București este de trei ori mai rapid decât în mandatul anterior.
Nicușor Dan este conștient că este necesară reparației rețelei de termoficare din București
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat vineri, 15 decembrie 2023, că, în ceea ce privește reabilitările din fonduri europene, Bucureștiul a bifat undeva între 10 şi 15 km din rețeaua principală de termoficare.
În total, s-au reabilitat undeva între 45 și 50 km de rețea în 2023. Toate datele vor fi disponibile publicului în primele zile ale noului an.
„Pentru 2024 sunt mult mai optimist, pentru că pentru multe din tronsoanele care au început pe fonduri europene s-au depăşit multe obstacole fie de proiectare, fie birocratice, fie de proprietate care nu au putut să fie prevăzute la momentul acela”, a declarat, vineri, Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținută la Primăria Municipiului București (PMB).
Edilul este conștient că este necesară reparației rețelei de termoficare din București pentru a asigura căldura în apartamente. El recunoaște și importanța intervenției asupra surselor de producție. Potrivit spuselor sale, Primăria Municipiului București (PMB) a avut o contribuție medie de 700-900 milioane de lei pentru termoficare până în anul 2021.
Între anii 2022 și 2023, suma a crescut la două miliarde de lei pe an.
„În ultimele două săptămâni am avut trei momente cu afectarea multor blocuri. Două ni s-au datorat, au fost avarii pe reţeaua noastră, iar una s-a datorat ELCEN, pentru că a fost o avarie la CET Grozăveşti şi nu s-a mai putut furniza agent termic”, a explicat oficialul român.
Reţeaua de termoficare din București se schimbă de trei ori mai rapid decât în alți ani
Potrivit spuselor sale, ritmul de înlocuire a rețelei de termoficare din București este de trei ori mai rapid decât în mandatul anterior. Totuși, și-ar dori să fie mai accelerat.
„În ceea ce priveşte ELCEN, prin faptul că Primăria Capitalei a plătit două miliarde de lei pentru subvenţii anul acesta şi anul trecut, faţă de 700-800 de milioane de lei, cât era în anii precedenţi, în sfârşit ELCEN, care a ieşit din insolvenţă acum un an, poate să acceseze fonduri europene. Inclusiv capacităţile de producţie pot să fie modernizate”, a adăugat primarul general al Capitalei.
Despre ELCEN
Electrocentrale București S.A. (ELCEN) reprezintă o entitate juridică de tip societate pe acțiuni cu sediul social în strada Splaiul Independenței nr. 227, sector 6, București. A fost fondată în decembrie 2002.
ELCEN a luat ființă prin reorganizarea societății comerciale S.C. Termoelectrica S.A., devenind o filială a acesteia. În prezent, Ministerul Energiei este acționarul majoritar al ELCEN. Deține 97,51% din acțiuni. Restul de 2,49% aparțin SNGZ Romgaz.
ELCEN are ca obiect principal de activitate producția, transportul, distribuția, dispecerizarea și vânzarea energiei termice, precum și producția și vânzarea energiei electrice. ELCEN se distinge ca cel mai mare producător de energie termică din România, contribuind cu 40% la totalul național și cu 90% la nivelul Bucureștiului.
În ceea ce privește producția de energie electrică, ELCEN asigură 3,88% din cota de piață la nivel național, conform raportului Transelectrica pentru anul 2017.