Referendumul pe care Nicușor Dan l-a anunțat imediat ce a fost reales ar putea fi organizat cu alegerile din acest an. Edilul a punctat că astfel se pot elimina costurile suplimentare.
Referendum pentru urbanism, trafic rutier și fondurile Primăriei Capitalei
Primarul general Nicușor Dan a vorbit despre intenția de a organiza un referendum pentru a consulta bucureștenii cu privire la problemele de urbanism, traficul rutier și distribuirea fondurilor către primăria Capitalei.
Primarul a menționat că dorește ca referendumul să fie organizat concomitent cu alegerile parlamentare, pentru a profita de logistica și resursele existente și a evita costurile suplimentare. Alegerile parlamentare sunt văzute ca o ocazie mai potrivită decât alegerile prezidențiale, care sunt „mai emoționale”.
Nicușor Dan a subliniat cele două probleme majore pe care le dorește adresate prin acest referendum.
Două probleme majore ce trebuie rezolvate
Prima se referă la responsabilitatea asupra traficului și urbanismului. Primarul este responsabil de traficul din Capitală, însă autorizațiile de construcție sunt emise doar pentru 7% din suprafața orașului. Aceasta creează o disjuncție între responsabilitate și control.
Nicușor Dan dorește ca primarul să aibă autoritatea totală asupra emiterii autorizațiilor de construcție pentru a putea gestiona eficient traficul.
„Elementele care afectează traficul vin din modul în care se construiește, și primarul general dă autorizații numai pe 7% din suprafața orașului, și atunci, bineînțeles că dacă am avea inspectorat de stat în construcții, care ar reglementa, ar fi altfel.
Dar nu îl avem, si atunci eu doresc să dau autorizație de construire pentru a avea responsabilitatea totală pe trafic”, a spus edilul la Digi24.
A doua se referă la distribuția fondurilor. O parte prea mare din impozitele și taxele bucureștenilor se duce către sectoare, lăsând primăria Capitalei cu resurse limitate pentru proiecte mari. Aceasta duce la o fragmentare a bugetelor și la lipsa unor proiecte mari și necesare pentru dezvoltarea orașului.
„A doua problemă este, și nu e de acum, durează de cel puțin 20 de ani, din impozitele și taxele bucureștenilor o parte mult prea mare se duce la sectoare. Și în felul ăsta avem 7 primării care au fiecare niște bugete așa și așa, și nimeni nu face proiectele mari de care orașul are nevoie”, a mai spus primarul potrivit sursei citate.
Pentru organizarea unui referendum, este necesar un acord între primar și majoritatea din Consiliul General. Primarul propune referendumul, iar Consiliul General stabilește data și întrebările. Nicușor Dan a menționat că va negocia atât cu liderii partidelor, cât și cu membrii consiliului pentru a obține suportul necesar.
„Probabil că cel mai logic ar fi cu parlamentarele, că celelalte sunt mai emoționale”, a mai spus Dan.
Referendumul este văzut ca un mijloc de a adresa direct problemele structurale ale Bucureștiului și de a implica cetățenii în procesul decizional.