Nicuşor Dan se opune creșterii taxelor asupra mediului privat

„Cred că creşterea de taxe este foarte nefericită, în acest moment, pentru că avem un mediu privat care este deja la o oarecare limită în ceea ce priveşte taxarea. Eu prefer ca Guvernul să renunţe la o parte din investiţiile publice pe care le are şi să nu taxeze în plus mediul privat”, a declarat, joi, Nicușor Dan în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Info.

Nicușor Dan vrea ca autoritățile locale să aibă libertatea de a-și reduce posturile

Totuși, Nicuşor Dan este de părere că „trebuie reduse” cheltuielile bugeare, reamintind că Primăria Municipiului București (PMB) a desfiinţat deja 15 companii municipale, din care au plecat peste 4.000 de oameni, în ultimii trei ani. El a propus, totodată, și desfiinţarea altor şapte instituţii subordonate PMB, însă crede că autorităţile locale ar trebui să aibă libertatea de a-și reduce posturile vacante.

„Cred că trebuie lăsată autorităţii locale marja sa de apreciere despre cum restructurează. În momentul de faţă, departamentul din PMB cel mai solicitat este cel de urbanism. Aici avem cinci poziţii vacante şi în intervalul acesta de trei ani (…) am avut cel puţin patru-cinci concursuri pentru a ocupa poziţii vacante și am reuşit să aducem nişte oameni.

Nu am reuşit să le ocupăm pe toate pentru că e greu în urbanism, te dau dezvoltatorii în judecată în nume personal. Nu înseamnă că noi nu vrem să avem aceste cinci poziţii și dacă e nevoie să restructurăm, putem să dăm din altă parte, dar nu e fair să spună Guvernul: <<Nu le-ai ocupat pe astea cinci, ţi le luăm>>”, a explicat primarul general al Capitalei.

În ceea ce priveşte activitatea instituţiilor de cultură, Nicuşor Dan a spus că este de acord că unele să fie închise, iar altele să fie în subordinea PMB.

„În discuţiile care au apărut în spaţiul public, există nişte specificităţi de care trebuie să ţinem cont, în zona culturală, a cluburilor sportive. (…) Sunt unele (instituţii de cultură – n.r.) pe care de bună voie vrem să le închidem, încă înainte să apară discuţia despre acest plan de austeritate. Sunt unele, cum sunt toate teatrele pe care noi le avem în subordine, care – mulţumesc bucureştenii care merg la ele – şi ar fi păcat ca ele să dispară şi o să luptăm ca ele să rămână”, a adăugat el.