Potrivit documentului publicat de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pe site-ul Corect News, Nicușor Dan a fost integrat în structurile poliției politice și, în urma unui ciclu de instruire, a fost calificat pentru a furniza informații despre colegii săi.
Documentul poate fi vizualizat la finalul articolului.
Nicușor Dan, acuzat că a fost informator al Securității
Documentul este o notă informativă emisă de Securitatea Municipiului București, secția 1, clasificată drept strict secret, și are ca obiect monitorizarea informativă a unei delegații românești la olimpiada internațională de matematică desfășurată la Canberra, Australia, în perioada 9–21 iulie 1988.
Potrivit documentului, candidatul la scrutinul din 2025 a făcut parte din această delegație, alături de alți cinci concurenți și de cadre didactice, fiind deja recrutat de Securitate în cadrul unei olimpiade anterioare în Cuba.
„Documentul care mi-a parvenit și căruia, prin „mijloace specifice”, am avut posibilitatea să îi verific autenticitatea demonstrează, fără drept de apel, că Nicușor Dan, actualul candidat prezidențial, a fost recrutat ca informator, adică turnător al Securității, iar în 1988 făcea pur și simplu parte din ceea ce numim poliția politică. După ce a participat cu succes la un ciclu de instruire, s-a calificat pentru a-și turna colegii, blocându-le unora dintre ei posibilitatea de a merge în străinătate și de a concura la olimpiadele de matematică.
Culmea este că, de curând, CNSAS, plătit din bani grei de către cetățeni, a comunicat opiniei publice că i-a verificat pe toți candidații prezidențiali și că nu ar fi descoperit, în niciunul dintre cazuri, vreo colaborare cu Securitatea ca poliție politică. Și iată că iepurașul a sărit”, a notat jurnalistul în publicația menționată.
Sorin Roșca Stănescu a realizat și o postare cu privire la documentul menționat.
🚨🚨🚨 Hopa! Nicușor Dan a fost turnător la Securitate.
Documentul care mi-a parvenit și căruia, prin „mijloace specifice”, am avut posibilitatea să îi verific autenticitatea demonstrează, fără drept de apel, că Nicușor Dan, actualul candidat prezidențial, a fost recrutat ca… pic.twitter.com/9RPK027Npp
— Sorin Rosca Stanescu (@sorinRstanescu) April 15, 2025
L-ar fi denunțat calomnios pe un alt elev olimpic
Conform documentului, Securitatea a identificat în Nicușor Dan o trăsătură de caracter negativă, documentată printr-un caz în care acesta l-ar fi denunțat calomnios pe un alt elev olimpic, Vasiu Adrian, cu scopul de a-l elimina din competiții.
„Pentru a lămuri contextul, nota informativă pe care o anexez reprezintă un document strict secret al Ministerului de Interne, emis de Securitatea Municipiului București, secția 1. Este un raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care s-au deplasat în Australia, la Canberra, în perioada 9–21 iulie 1988, cu ocazia olimpiadei internaționale de matematică. Unul dintre aceștia era Dan Nicușor Daniel. Din delegație făceau parte șase concurenți nominalizați de Ministerul Învățământului, împreună cu cadrele didactice. Nicușor Dan fusese recrutat de Securitate într-o deplasare anterioară, tot în cadrul unei olimpiade desfășurate în Cuba. Cu acea ocazie, ofițerul de Securitate i-a apreciat aptitudinile, precum și modul fără ezitare în care a acceptat să devină colaborator, chiar cu entuziasm, așa cum se specifică, el fiind „prelucrat conspirativ”.
Securitatea, studiindu-l pe Nicușor Dan, a apreciat aptitudinile acestuia ca informator, dar, în același timp, a identificat și a menționat, după cum reiese din nota informativă, și o trăsătură urâtă de caracter. Acesta, fiind în concurență cu un alt elev olimpic, Vasiu Adrian, l-a turnat pe acesta, dar în mod calomnios, întrucât informațiile pe care le-a furnizat nu s-au confirmat. A intenționat pur și simplu să îl elimine dintre olimpici. În alte cazuri însă, mai multe, colaborarea sa cu Securitatea a fost apreciată, iar informațiile pe care le-a oferit au condus la retragerea vizelor de deplasare pentru alți elevi, unul dintre aceștia fiind Bercaru Mugurel Alexandru, elev în Craiova. La fel și în ceea ce îl privește pe un alt elev de la Liceul Industrial Negru Vodă din Făgăraș, Sorin Cocoradă.
Nu mai intru în alte detalii. Ceea ce a făcut Nicușor Dan se încadrează perfect în definiția dată de legiuitor în ceea ce privește colaborarea cu Securitatea ca poliție politică. În oglindă, Nicușor Dan a făcut exact ceea ce a făcut Traian Băsescu, sub numele de cod „Petrov”, în timpul studiilor sale liceale, când, prin notele informative pe care le-a dat, a compromis practic șansele unui coleg de a face carieră în domeniul naval pe care și-l alesese”, a mai scris jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
Jurnalistul îl critică puternic pe candidatul la prezidențiale
Jurnalistul subliniază că documentul ridică problema compatibilității unui candidat la funcția de președinte cu trecutul său din perioada regimului comunist.
Sorin Roșca Stănescu amintește și că documentul fusese făcut public în trecut, în perioada în care Nicușor Dan candida pentru funcția de primar general al Capitalei.
La momentul respectiv, autenticitatea lui a fost contestată de către Nicușor Dan și de un membru CNSAS.
„E bine că aflăm acum ceea ce a făcut Nicușor Dan și nu după ce acesta, Doamne ferește, ar ajunge președinte al României și ne-ar reprezenta pe toți pe plan național și internațional.
Pentru a nu exista niciun dubiu, așa cum am precizat de la început, public în facsimil nota informativă și solicit CNSAS ca, de urgență, să verifice acest document și să ne informeze oficial despre această pată neagră, murdară, a biografiei Primarului General al Capitalei, care încearcă, susținut fiind de statul subteran și de Republica Franceză, să ajungă Președinte al României.
Atrag în mod insistent atenția asupra faptului că, la fel ca și în cazul lui Traian Băsescu, Nicușor Dan a dat o declarație pe proprie răspundere – sau chiar mai multe asemenea declarații – conform cărora el nu ar fi colaborat cu Securitatea. Declarația sau declarațiile constituie falsuri în acte publice, după care a urmat infracțiunea complementară, respectiv uzul de fals.
Și, întrucât vorbim despre infracțiuni extrem de grave, dar și despre incompatibilitatea unui candidat prezidențial, mă simt obligat să reamintesc opiniei publice faptul că acest document a mai fost dat publicității și atunci când Nicușor Dan a candidat pentru Primăria Generală a Capitalei, fiind contestat de către acesta și considerat un fals, și că, în acest sens, Nicușor Dan, la data respectivă, a beneficiat chiar și de concursul unui membru CNSAS, care și el a contestat autenticitatea respectivului document. Cu atât mai mult se impune ca, de urgență, întregul dosar „Nicușor Dan” să fie cercetat de o echipă competentă a respectivei instituții”, a conchis jurnalistul.

